Hírek

Megkezdődött Grosan Cristina első nagyjátékfilmjének forgatása

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének forgatását április 2-án kezdték el.

A Laookon Filmgroup gyártásában 2019. április 2-án megkezdődött Grosan Cristina első nagyjátékfilmjének forgatása, a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának támogatásával. A legjobb dolgokon bőgni kell című film forgatása nagyrészt budapesti helyszíneken május 3-ig tart. A Rainer-Micsinyei Nóra főszereplésével készülő filmben jelentős szerepet kap Huzella Júlia,  Bányai Kelemen Barna, és tíz év után visszatér a mozivászonra Hernádi Judit. A forgatókönyvet a rendező és a főszereplő közösen jegyzik. A legjobb dolgokon bőgni kell leghamarabb 2020-ban kerül a magyar mozikba.

A film főszereplője a harmincéves Maja, aki látszólag stabil párkapcsolatban, kiszámítható jövővel éli nagyvárosi életét. A gondtalannak tűnő lét azonban egy éjszaka leforgása alatt a feje tetejére áll, miután Maja talál rá egy váratlanul elhunyt távoli rokon holttestére. A halottszállítók érkezéséig kénytelen egy teljes éjszakát eltölteni a halott nénivel. Az éjszaka folyamán Maja szembesül mélyen eltemetett problémáival, és rájön, hogy hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe, és mindent elveszíthet.

A forgatókönyv tehát olyan harmincas nőkről mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni.

Úgy élnek, mintha még mindig egyetemisták lennének: közös albérletben, üres hűtővel, éjszakai bulikkal, két óra alvással, másnapokkal. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A legjobb dolgokon bőgni kell nem generációs kérdéseket fejteget, hanem hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával szeretné bemutatni a harmincas nők útkeresésének nyomasztó állapotát.

„Mindig az érdekel, hogyan élünk, és miért pont azt az életet választjuk. Az eddigi filmjeimben is különböző korú és problémájú nők szerepeltek. Ez most sincs másképp, de ebben az alkotásban a saját generációm helyzetére, döntéseire koncentrálok. Harmincévesen a szüleink már gyerekeket neveltek, mi meg a következő hétvégéig sem tudunk tervezni. A legjobb dolgokon bőgni kell ezt az ellentmondásos állapotot vizsgálja, tele feszültséggel, abszurd szituációkkal, öniróniával. Útkeresésben vagyok, ahogy a kortársaim közül szinte mindenki. A forgatókönyv írása közben azzal szembesültünk, hogy a főhősünknek ugyanolyan nehéz megtalálnia a helyes megoldást, mint saját magunknak”– nyilatkozta Grosan Cristina, rendező.

A producer, Stalter Judit hozzátette, hogy „Grosan Cristina első nagyjátékfilmje számomra roppant izgalmas szellemi és anyagi vállalkozás. Az alacsony költségvetés hatalmas kihívás, amely most is a csapat kreativitását serkenti.

Grosan Cristina erdélyi filmrendező, akinek Vakáció a tengerparton című díjnyertes kisfilmjét a világ közel 40 fesztiválján vetítették, bemutatták a televízióban, az interneten eddig 250 000-en nézték meg. A legjobb dolgokon bőgni kell az első nagyjátékfilmje, amit közösen írt a film főszerepét is alakító Rainer-Micsinyei Nórával, akit Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmjéből is ismerhetünk.

Grosan Cristina 2015-ben dolgozott először Rainer-Micsinyei Nórával az Éjszakai festés című kisfilmben. Ezt egy újabb közös munka, az Átalakítás folyamatban követett. A két filmes 2017-ben kezdte közösen írni A legjobb dolgokon bőgni kell forgatókönyvét.

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés