Hírek

Meglepetés streaming fronton: HBO és Netflix tartalomátadási szerződés a levegőben

A Deadline jelentése szerint a Warner licenszszerződést készül kötni riválisával, a Netflixszel. Ennek értelmében bizonyos tartalmainak jogát eladná a társ streaming-szolgáltatónak. A pletykák szerint első körben a 2021-ben véget ért Bizonytalan című sorozat kerülne át, de tervben van a Dwayne Johnson féle Nagypályások, a The Pacific: A hős alakulat és a Sírhant művek Netflixre való kiterjesztése is.

Néhány évvel ezelőttig – amikor még a nagy hollywoodi stúdiók nem indítottak saját streaming csatornát – bevett szokás volt a tartalmak felvásárlása. A Netflix a kezdetekben ilyen tranzakciókból építette fel filmes bázisát mielőtt saját tartalmak gyártásába kezdett volna. Az HBO számára sem ismeretlen az ilyen együttműködés, 2014-ben az Amazon számára tette elérhetővé néhány sorozatá,t köztük a Maffiózókat, a Drótot és a Deadwoodot.

A gombamód elszaporodó, alapvetően stúdiótulajdonban lévő streaming csatornák megjelenésével azonban a saját tartalom felértékelődött. Ezeket – elsősorban anyagi, üzleti megfontolásból – nagyon komoly szerződések védték. Ennek az akkori változásnak talán leglátványosabb eseménye volt, amikor az NBC visszavette az Office vetítési jogait a Netflixtől.

Egy ideje ez a fal ismét ledőlni látszik, tavaly például épp az HBO kötött megállapodást a Huluval a True Blood című vámpírsorozat vetítésével kapcsolatban.

Bár sokan úgy értelmezik ezeket a lépéseket, hogy David Zaslav a Warner Bros. Dicovery vezetője cége koronájának ékköveit adja el, hogy némileg növelni tudja bevételeit, valójában az iparág szakértői további fejlődési lehetőséget, és potenciális gazdasági növekedést látnak a nagy riválisok későbbi esetlegesen hosszútávú együttműködésében. Ezek a megállapodások ugyanis lehetővé teszik a stúdiók számára, hogy az elkészült tartalmakból további bevételt nyerjenek ki, emellett új közönséget is találhatnak maguknak. Mindemellett fontos momentuma lehet ez az amerikai forgatókönyvírók (WGA) harcának, hiszen megállapodásaik szerint egy-egy lefutott sorozat további eladásából is kapnak részesedést.

Kéri-Keller Szilvia

Kéri-Keller Szilvia magyar-angol szakos bölcsészként végzett az SZTE-n, később pedig vizuális kultúratudományból szerzett diplomát. Cikkei korábban az Apertúrában és Apertúra Magazinban jelentek meg, filmek terén mindenevő, 2023-tól a Filmtekercs tagja.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!