Hírek

Meglepően alacsony bevételt jósolnak az Avatar 2. számára

A Variety alacsonyabb bevételre számít, mint a rekorder 2009-es elődé; szerintük James Cameron sci-fije még az év első helyezését sem kaparintja meg.

Előrejelzést közölt a Variety az év hátralévő box office sikervárományosairól, köztük természetesen James Cameron várva-várt folytatásfilmje, az Avatar második része kapcsán is. (Az előrejelzést a Cinelytic elemzőcég készítette a lap számára.)

Meglepő módon nem számítanak rá, hogy a folytatás elérné a 2009-es eredeti Avatar bevételét: a hazai piacon 650 millió dolláros mozibevételre és körülbelül ugyanekkora összesített streaming-, adathordozó- és tévés bevételre számítanak (a premier utáni 10 év során, 50%-os konfidencia mellett). A 2009-es Avatar az amerikai (USA+Kanada) piacon csak a mozikból 772 millió dollárt termelt, és az infláció miatt ez ráadásul jóval erősebb dollárt is jelent.

Ez a bevétel még arra sem lenne elég, hogy a nagyon gyönge 2022-es év első helyezését legalább elérje a film: Tom Cruise Top Gun: Maverick című meglepetéssikere ugyanis már 700 millió dolláros amerikai (és másfél milliárdos nemzetközi) bevételnél tart.

A Variety lakonikusan azzal magyarázza az előrejelzést, hogy az Avatar nem mozgat meg olyan sztárokat, mint Tom Cruise, aki az egyik utolsó vonzó név a mozipiacon; és a 3D önmagában már messze nem akkora vonzerő, mint amikor még áttörést jelentett 2009-ben – kivált úgy, hogy a piac telítve van a látványra építő szuperhősfilmekkel.

Márpedig az Avatar 2. minél nagyobb sikere alaposan ráférne a 2022-es évre. A mozis év szeptember végére alaposan felülmúlta a tavalyi évet (5,6 milliárd dollár az amerikai piacon, szemben 2021 4,5 milliárdos állásval szeptember végén), de még így sem éri el a járvány előtti utolsó teljes év, 2019 bevételeinek felét sem (11,4 milliárd dollár).

Érdemes azonban megfontolni a Variety cikke nyomán két dolgot. Az egyik: alaposan alábecsülték a 2009-es eredeti Avatar várható bevételét is; senki sem jelezte előre, hogy több mint egy évtizeddel a Titanic után James Cameron ismét földrengető mozis eseménnyel áll elő. A nosztalgia önmagában is erő, és bizonyára sokan gondolnak vissza a 2009-es filmre életük egyik olyan nagy moziélményeként, aminek a folytatását mindenképpen látniuk kell.

A másik: önmagában az, hogy a látványfilmekkel telítve van a piac, nem szükségszerűen csökkenti a mozinézők kíváncsiságát valami új iránt. A szuperhősfilmek látványvilága – a CGI kiválósága ellenére –jellemzően földhözragadt és derivatív (panaszkodnak is a digitális művészek, hogy futószalagon kell gyártaniuk ugyanazokat az effekteket és egyre csökkenő minőség mellett), míg az Avatar: A víz útja egyedinek ígérkezik már csak az óceáni látványvilág miatt is, de Cameron megszállott tökéletességvágya miatt is. És míg a szuperhős-filmek valóban telítették a piacot, azt bajos lenne előre megmondani, hogy egy kivételes, kiemelkedő moziesemény nem jelent-e vajon éppen emiatt még nagyobb csábítást a monotonitásba belefáradt közönség számára.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!