Hírek

Megnevezték jelöltjeiket az amerikai operatőrök

Roger Deakins idén ismét esélyes arra, hogy elnyerje az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) díjat, ezzel pedig felzárkózna az eddigi rekorderhez. Az 1917 minden esélyt megad ehhez Deakinsnek, de erős mezőnyben kell helyt állnia. Az ASC nyilvánosságra hozta a 2019-es jelöltjeit.

Előállt jelöltjeivel az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (American Society of Cinematographers). Harmincnegyedik alkalommal adja majd át idén január 25-én a díjait, amelyekkel a kiemelkedő operatőri munkát ismerik el. Két kategóriára osztva mérkőznek meg egymással a filmek: a moziban is megjelent alkotások és a fesztiválfilmek.

A mozifilmek között az első jelölt Roger Deakins az 1917-ért. Ezzel az operatőr a tizenhatodik jelölését kapja a társaságtól, amelyből négyet (A remény rabjai, Az ember, aki ott se volt, Skyfall, Szárnyas fejvadász 2049) díjra is váltott az évek alatt, a Szárnyas fejvadászért pedig Oscart is nyert. Robert Richardsont tizenegyedik alkalommal jelölték, idén a Volt egyszer egy… Hollywoodért. Phedon Papamichael és Rodrigo Prieto mindketten harmadjára kapnak jelölést, előbbinek Az aszfalt királyai, utóbbinak Az ír operatőri munkája érte a nevezést. A kategória utolsó versenyzője a Joker operatőre, Lawrence Sher.

A fesztiválfilmeknek (vagy csak korlátozottan bemutatott alkotásoknak) 2014-ben alapították meg a Spotlight Awardot. Idén három operatőrt talált méltónak a társaság erre a díjra. A világítótorony különleges, fekete-fehér képi világáért felelős Jarin Blaschke az egyik. Emellett a Monos Jasper Wolfnak ért nevezést, a Honey Boy pedig Natasha Braiernek. Ők Lawrence Sherrel együtt első alkalommal kerültek a nevezettek közé.

A Társaság véleménye viszonylag nagy magabiztossággal jelzi elő az Akadémia álláspontját is: az elmúlt tíz évből ötször az ő nyertesük vitte haza az operatőrök Oscarját is. Ha Deakins idén is nyer, utoléri az öt ASC díjjal eddigi csúcstartó Emmanuel Lubezkit.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com