Hírek

Megnőtt a tinédzser öngyilkosságok száma a Tizenhárom okom volt miatt

A Tizenhárom okom volt (13 Reasons Why) bemutatóját követően megnőtt az USA-ban a 10 és 17 és közötti fiúk öngyilkossági rátája. Állítólag a sorozat premierjét követő első hónapban kiugróan magas számról beszélhetünk – írja a CNN.

A Tizenhárom okom volt (13 Reasons Why) 2017 márciusában került fel a Netflixre. A csatorna saját gyártású sorozatában egy tinédzser lány követ el öngyilkosságot, a sorozat pedig részről részre mutatja be a nézőknek, hogy mi vezette a szereplőt a tragédiához.

Most a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry készített egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, hogy a sorozat hogyan is hat a társadalmi rétegre, amelyet leginkább megcélzott. Egy széles körű vizsgálat a 2013 és 2017 közötti öngyilkosságokat írta össze, majd osztotta le korcsoportok szerint. A vizsgálat a 10 és 64 év közötti embereket kutatta.

Az eredmény szerint a Netflix drámasorozatának bemutatóját követő egy hónapban az 5 éves periódus legmagasabb számát regisztrálták a 10 és 17 év közötti fiúk öngyilkosságának esetében. Az Amerikai Egyesült Államokban az adott korcsoportban majdnem 29 %-kal nőtt meg az öngyilkosság. És bár a Tizenhárom okom volt pont egy lányról szól, a hasonló korú lányok esetében nem történt megnövekedés.

Az USA-ban egyébként is hajlamosabbak a fiúk az öngyilkosságra, míg a lányok esetében több a sikertelen öngyilkossági kísérlet. Ez utóbbit a szóban forgó tanulmány nem vizsgálta.

A sorozat egyébként megjelenése óta folyamatosan kap kritikákat, hiszen nagyon vékony és kényes a határ az ilyen témáknál. A Netflix persze reagált a tanulmányra: szerintük egy borzasztóan fontos témáról készült a sorozat, és a készítők mindent megtettek, hogy érzékenyen nyúljanak a történethez és felelősségteljesen adják azt át a fiatal korosztályos nézőknek.

Hogy az új tanulmány fog-e komolyabban hatni a sorozat nézettségére és megítélésére, az egyelőre kérdéses. A Tizenhárom okom volt második évada sokak szerint javít az első évad lefestette képen, és egyes tanulmányok szerint fontos, hogy aki látta az első évadot, megnézze a másodikat is. Az biztos (még!), hogy érkezik a 3. évad.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.