Hírek

Megnyílt a 19. nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál Jihlavában

moziMintegy 250 alkotást láthatnak az érdeklődők az idei, immár 19. nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon a csehországi Jihlavában.

A kedd esti ünnepi, hagyományosan humoros hangú megnyitó után szerda reggeltől öt napon át hét moziteremben a nagyközönség is megtekintheti a dokumentumfilmeket, amelyek között a rendezők tájékoztatása szerint 58 világ- és 11 európai premier van.

Magyarországról a Balaton method című, Szimler Bálint és Rév Marcell által jegyzett zenés filmet fogják vetíteni csütörtökön. A filmet 2014 júliusa és 2015 januárja között forgatták, három évszakban, a műben a hazai alternatív pop/rock színtér előadóinak szokatlan, a legtöbb esetben vágás nélküli klipjei láthatóak összefűzve. Ez az első magyar mozifilm, amely közösségi finanszírozás bevonásával született meg.

A jihlavai nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál Kelet- és Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű filmes rendezvénye. A nyolc szekcióban folyó filmvetítéseken kívül is rendkívül gazdag a program: több szakmai találkozó, számos vitafórum, rendezői gyorstanfolyam és neves vendégekkel való találkozás, beszélgetés vár a filmkedvelő közönségre.

Nagy érdeklődés előzi meg például a Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot orosz punkzenekar egyik emblematikus frontemberének, Marija Aljosinovának a jihlavai fórumát.

A cseh alkotások közül az Andrej Babis milliárdos vállalkozóról és vezető politikusról készített portréfilmre irányul a legnagyobb figyelem. A szlovák származású Babis Csehország második leggazdagabb embere, a Bohuslav Sobotka vezette koalíciós kormány első alelnöke és pénzügyminisztere, az ANO (Igen) mozgalom elnöke.

A dokumentumfilm-fesztivál szervezőbizottsága idén Artavazd Pelesjan örmény rendezőt tüntette ki életműdíjjal.