Hírek

Megnyílt a 20. Febiofest filmfesztivál Prágában

imagesCsütörtök este Prágában ünnepélyes keretek között megnyílt a jubileumi, 20. Febiofest filmszemle. A megnyitón Jeremy Thomas brit filmproducer és Giancarlo Giannini olasz színész vehette át a világ filmművészetéhez való hozzájárulásért odaítélt Kristián-díjat.

A március 22-ig tartó filmszemlére több ismert színész, rendező és producer érkezik Prágába. Az idei Febiofest díszvendége Geraldine Chaplin világhírű színésznő, Charlie Chaplin lánya lesz. A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások. A főprogram keretében bemutatják mindazokat a filmeket is, amelyek az elmúlt két évtizedben megkapták a fesztivál fődíját, a Kristián-díjat, amelyet Prága városa adományoz a győztesnek.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország több mint 200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

1480416_314932_febio_fest_krest_plakat

A fődíjról 33 tagú – az egyes társadalmi rétegeket tükröző – zsűri dönt. Több alkalommal a csehországi nemzeti kisebbségek néhány képviselője is helyet kapott a zsűriben. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap. A zsűri elnöke idén Vera Cáslavská, az egykori világhírű cseh tornász, többszörös olimpiai bajnok.

Méreteiben és társadalmi hatásában a Febiofest ma a legnagyobb és legnépszerűbb csehországi filmfesztivál. A filmek döntő többségét telt ház előtt vetítik, az előadásokhoz sok esetben kerekasztal-beszélgetés és más rendezvény kapcsolódik. Míg a jóval ismertebb, fél évszázados hagyománnyal rendelkező Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál elsősorban az új játékfilmekre és a kelet-európai filmművészetre összpontosítja figyelmét, addig a Febiofest 26 szekcióban az egész világ mozgóképművészetéből ad válogatást.

A fesztiválon hagyományosan magyar filmalkotók is jelen vannak. 2005-ben például Szabó István Oscar-díjas rendező volt a szemle díszvendége. A Febiofest honlapja szerint az idei programban szerepel Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmje.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com