Hírek

Karlovy Vary 2013: Megnyílt a 48. fesztivál

John Travolta a 48. Karlovy Vary Filmfesztiválon
John Travolta a 48. Karlovy Vary Filmfesztiválon
John Travolta a 48. Karlovy Vary Filmfesztiválon

A Tajtékos napok című, Michel Gondry rendezte francia-belga film vetítésével péntek este megnyílt a 48. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál.

A kilencnapos filmszemlén összesen mintegy 230 alkotást láthatnak az érdeklődők. Az eredményhirdetést és a díjkiosztást július 6-án, szombaton tartják.

A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiváli eseményeknek a Thermál szálló ad helyt. A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül parádés nyitott kocsikon érkeztek a Thermálba.

A megnyitón a cseh politikai és kulturális élet, valamint a nemzetközi filmvilág több híressége is megjelent. A nyitórendezvényen John Travolta amerikai színész a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért Kristályglóbuszt kapott. Travolta a nyugat-csehországi fürdővárosban részt vesz a The Killing Season című film bemutatóján, amelyben Robert De Niróval játszik együtt. Robert De Niro 2008-ban kapott életműdíjat Karlovy Varyban.

A versenyprogramban összesen 14 film – egyebek között cseh, brit, olasz, lengyel és magyar alkotás – szerepel. A győztes film a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. Meghívást kapott a versenyprogramba Szász János nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet című alkotása is. A film bemutatóján Karlovy Varyban a rendező és a főszereplők is részt vesznek.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik győztes a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

A versenyfilmeket éjfélkor a felújított nyári szabadtéri színházban is megnézhetik az érdeklődők. A két éve bevezetett újdonság naponta telt házat eredményezett a szabadtéri színházban.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, köztük a Látóhatárok, Másik nézőpont, Nyugattól keletre, Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

A filmszemle díszvendége az idén Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező és forgatókönyvíró lesz, a nemzetközi zsűriben pályatársa, Agnieszka Holland elnököl. Stone szintén Kristályglóbuszt kap a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért. Ugyanilyen elismerésben részesül Theodor Pistek akadémiai festőművész, aki Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendező filmszereplőinek legfőbb kosztümtervezője.

Közép-Európa legelső, mindmáig az egyetlen A-kategóriás filmfesztiválját 1946-ban alapították az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosában. Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke szerint a szemle idei költségvetése mintegy 135-140 millió korona.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com