Hírek

Megnyílt a Sundance

nytimes arts event 080111Robert Redford, a Sundance Filmfesztivál alapítója a független filmfesztivál lényegéből fakadó sokszínűségét hangsúlyozta a tíznapos rendezvénysorozat megnyitóján.

A Sundance csütörtöki sajtóértekezletén a színész Keri Putnam vezérigazgató és a fesztivál igazgatója, John Cooper társaságában számolt be a program fénypontjairól, és a kérdésekre válaszolva kitértek a filmgyártás sokszínűségére is – ismertette a The Hollywood Reporter. A sokszínűség mindig is a Sundance lényegéhez tartozott – mondta Redford. „A sokszínűség a függetlenségből ered. Ha az ember gondolkodása független, akkor eleve nem a megszokott módon csinál dolgokat, és így azok a produkciók is sokszínűbbek lesznek, amelyekkel előáll” – magyarázta, hozzáfűzve, fontosnak tartják, hogy a fesztivál ezt a sokszínűséget tükrözi, és büszkék erre.

Putnam kiemelte, hogy a Sundance elsősorban új történetmesélőket szeretne felfedezni, akik számára kiépíthetik az utat a filmes fősodor felé. Cooper hozzáfűzte, hogy a fesztivált szervező Sundance Intézet nagy munkát végez, hogy a fiatal filmesek hangja is megszólalhasson. Ennek egyik jele, hogy háromezer fiatal vehet részt a fesztiválon az intézet programján keresztül. Redford beszámolt arról, hogy az idei rendezvényre több mint 12 ezer filmet neveztek az alkotók. A válogatásnál arra is figyeltek, hogy nők és a fiatal filmesek is lehetőséghez juthassanak. A programban 49 elsőfilmes mutatja be alkotását.

A színész-rendező a hollywoodi sokszínűség hiányát felvető kérdésre azt válaszolta, szeretné leszögezni, hogy nincs a mainstream ellen. „Magam is a része vagyok, és ennek nagyon örülök, mert a mainstream szélesíti a filmipart és több lehetőséget kínál a közönségnek” – fogalmazott. Redford az idén is csak fehér bőrű színészeket felvonultató, nagy vitát kiváltott Oscar-jelöléssel kapcsolatban azt mondta: nem az Oscar az érdekes számára, a filmgyártás neki a munkáról szól, ha díjazzák, az persze nagyszerű, de nem az foglalkoztatja. „Mert semmi sem fontosabb vagy izgalmasabb, mint maga a munka, amíg dolgozom rajta. Amikor kész, hátralépek, bármit hoz is, az rendben van, de nem az köt le” – fogalmazott.

A független filmezés klímájáról szólva megjegyezte, hogy mindig is zord volt, de szerinte a kemény feltételek most általában is jellemzőek a filmezésre, mivel sok új fenyegető szemponttal kell számolni, elsősorban a forgalmazás terén. „Van műsorszórás, online, Netflix, HBO, egy csomó új terület, ami korábban nem létezett, és mindez kivérezteti a filmet.” Ugyanakkor hozzátette: bár a független film nincs a helyén, de túl fogja élni, mert értéket teremt.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés