Hírek

Megoszlanak az első vélemények a Tenettel kapcsolatban

Warner: árnya egykori önmagának

Külföldön lejárt az embargó Christopher Nolan új filmje, a Tenet kritikái kapcsán, és úgy tűnik, egyre többen érzik problémának a rendező rideg történetmesélését.

A Rotten Tomatoes-on folyamatosan érkeznek a vélemények, és egyelőre Christopher Nolan alkotását bőven a pozitív (ajánlott) tartományba sorolják. Azonban láthatók a hajszálrepedések: sokan kifogásolják, hogy a sci-fi agymenésbe nem szorult semmi humor, és ami problémásabb, semmi szív.

Azt nehéz eldönteni, hogy a Tenetet ugyanúgy várna a filmkedvelő közönség, ha nem lett volna a pár hónap kihagyás a COVID-19 kapcsán, de tény, hogy Christopher Nolan filmjét sokan már előre imádják – és vannak, akik előre forgatják szemüket miatta. Mindenesetre ez az első nagyköltségvetésű film, amit a lezárások után bemutatnak, így a többletfigyelem nagyobb elvárásokat is jelenthet a film számára.

A The Guardian szerzője ócska palindromnak titulálta az alkotást, ami remekül korrelál a járványhelyzettel (katasztrófa megakadályozása, plusz arcmaszkot is sokat viselnek), de nagyon messze van Nolan legjobb munkáitól, és összességében egy fárasztó élmény. Az IndieWire szerint a Tenet vizuálisan és lelkileg is szürke: túl tömör ahhoz, hogy kicsit szórakozzon saját világával. Az írónak volt egy-két keresetlen szava a rendezőhöz is: erőlködő, szűkmarkú, unalmas alakként írta le.

Még az aránylag pozitívabb vélemények is odaszúrnak egyet-egyet.

A BBC kritikusa szerint a film „hangos, extravagáns, és összességében egy nevetséges ponyva”, ami összeroskad saját súlya alatt – a „kevesebb több lett volna” gondolatával él. A New York Times szerint a Tenet minden szempontból masszív film, ami nagy hatással van az érzékekre, csupán az érzelmekre nincs.

Volt persze, aki imádta a filmet, és nem győzte dicsérni. A Total Film maximális pontszámát azzal indokolta, hogy a Tenet egy kompromisszumok nélkül elkészített óriási moziélmény. Az IGN szerint pedig egy ambiciózus alkotás, ami egy kielégítő felfedezés lesz a közönség számára.

A film hazai megjelenése augusztus 26. – cikkünk a filmről is e napra várható.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com