Hírek

Mégsem Kevin Spacey lesz a magyar filmgyártás legújabb csillaga

Négyrendbeli szexuális zaklatással vádolják Kevin Spacey-t az Egyesült Királyságban, ezért nem ő lesz az 1242 – Nyugat kapujában című magyar koprodukció főgonosza.

Kevin Spacey-t négyrendbeli, három ember ellen elkövetett szexuális zaklatással vádolták meg az Egyesült Királyságban. Egy esetben azzal is vádolják, hogy egy embert beleegyezés nélkül kényszerített szexuális tevékenységre, írja a BBC az ügyészségre hivatkozva.

A Királyi Ügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) a londoni rendőrség bizonyítékait vizsgálta át. A feljelentések alapján az esetek 2005 márciusa és 2013 áprilisa között történtek, melyből három Londonban és egy Gloucestershire-ben esett meg. A Guardian értesülései szerint az áldozatok harminc, negyven év körüli felnőtt férfiak.

Májusban közepén megírtuk, hogy Kevin Spacey lehet a főszereplője a tatárjárásról szóló magyar koprodukciónak. Azóta már azt is tudjuk, hogy ő alakította volna a film a főgonoszát, egy olasz bíborost. Most azonban az Index megtudta, hogy a produkció még a forgatás kezdete előtt megvált a színésztől, új embert keresnek a szerepre.

A Nemzeti Filmintézet 1,26 milliárd forintos gyártási támogatást szavazott meg a magyar-mongol-angol koprodukciónak.

Az alkotást Soós Péter fogja rendezni, akit olyan televíziós munkáiról ismerhet a nagyérdemű, mint a Tűzvonalban, a Jóban Rosszban vagy Hacktion. A film a brit Chelsea Pictures, a mongol Semoon Studio, továbbá a Foresight Media, a Lipsync, a Mongol Costumes és a Galloping Entertainment közreműködésével készül, vezető producere Bodzsár István és Sipos Kornél, brit koproducere pedig Bill Chamberlain.

A színészóriás karrierje 2017-ben ellene felhozott szexuális zaklatási botrányok miatt derékba tört. A metoo mozgalom kitörése után a színészt többen megvádolták szexuális bántalmazással, köztük Anthony Rapp is, akit a nyolcvanas években, amikor még csak 14 éves volt, Spacey meghívta egy partira, ahol az akkor 26 éves színész kihasználta és szexuálisan zaklatta a fiatal Rapp-et. A Los Angeles Times szerint a színész ellen indult vizsgálatok rámutattak, hogy a vele dolgozók szexuális zaklatás veszélyének voltak kitéve.

A botrányok hatására Spacey-t a nagysikerű Netflix sorozatból, a Kártyavárból (House of Cards) is menesztette a streamingszolgáltató. Spacey-nek és produkciós cégének továbbá 31 millió dolláros kártérítést is kell fizetnie a Kártyavárt gyártó stúdiónak. Az eset óta egy szexuális szeméremsértés miatti büntetőeljárást is folytattak a színész ellen, amit 2019-ben megszüntettek. A brit ügyészség vádjainak fényében viszont aligha lehet Kevin Spacey visszatérésére számítani.

A cikk a Filmtekercs.hu gyakornoki programjának keretén belül készült.

Vida Benjámin Áron

Vida Benjámin nemzetközi tanulmányokat hallgat a Budapesti Corvinus Egyetemen. Filmes érdeklődése már gyerekkorára visszavezethető, tollat azonban egészen egyetemista koráig nem ragadott, így csak 2022-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Noha foglalkoztatják a társadalomkritikus szuperhősfilmek, a klasszikus gengszterfilmek és a sci-fik, mégis Stanley Kubrick és David Lynch alkotásai mozgatják meg leginkább a fantáziáját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com