Hírek

Mégsem zárják ki a Netflixet az Oscarról

Győzelem a Netflix számára: a streaming szolgáltatók filmjei is jelölhetők maradnak az Oscarra, ha az általános feltételeknek eleget tesznek.

Az Amerikai Filmakadémia úgy döntött, hogy megmaradnak a jelenlegi szabályok: továbbra is minden olyan egész estés film jelölhető az Oscar-díjakra, amit legalább hét napon át vetítenek Los Angelesben, legalább napi három nyilvános vetítéssel – írja a Variety.

A hírnek azért van jelentősége, mert az év első fele még jócskán azzal a spekulációval telt: vajon nyerhet-e a Netflix „Legjobb film” Oscart, és vajon nevezhet-e egyáltalán a későbbi díjakra?

Ahogy írtuk: a moziipar és a bírálók jelentős része nem hajlandó „mozifilmként” tekinteni a Netflix és a streaming szolgáltatók produkcióira. A vita dióhéjban: a Netflix úgy gyárt és/vagy forgalmaz „mozifilmeket”, hogy azok alig vannak ténylegesen a vásznon; röviddel gyártás után már meg is jelennek a szolgáltató streaming kínálatában – szóval akkor ezek „mozifilmek” vagy sem? Esetleg rövid ideig vásznon is szereplő tévéfilmek vagy online filmek…?

Ebből a hátrányból próbált a cég a Romára fordított óriási Oscar-kampány révén kitörni – a top Oscar-díj, a „Legjobb film” legitimációt jelentett volna a Netflix mint mozistúdió számára. És már a kísérlet miatt is többen aggódtak az iparágban: egy vélemény szerint a jövő filmesei kisebb eséllyel viszik a műveiket kicsi vagy indie forgalmazókhoz, ha látják, hogy egy Netflix-féle óriás képes harmincmillió dollárt is elkölteni a saját forgalmazásában lévő filmek esélyeinek növelésére.

Roma nem nyerte meg a Legjobb film díját (bár legalább a Legjobb rendezőét és a Legjobb külföldi film díját igen). És az Oscar-vereség után felröppentek olyan hírek is, hogy Amerika legbefolyásosabb rendezője, Steven Spielberg állt egy Netflix-ellenes szabálymódosító kampány élére; a puszta feltételezés is pánikot váltott ki Hollywoodban, és az iparág jövőjét talán még sosem találgatták olyan hévvel, mint az elmúlt hónapok alatt.

Az, hogy a jelölés szabadsága az Akadémia mostani döntésével megmaradt, persze nem jelenti automatikusan a későbbi győzelmeket. „Mindig is lesznek az Akadémián belül, akik nem hajlandóak díjazni a báránybőrbe bújt farkast” – nyilatkozta az idei Oscar körül egy bennfentes.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya