Hírek

Mégsem zárják ki a Netflixet az Oscarról

Győzelem a Netflix számára: a streaming szolgáltatók filmjei is jelölhetők maradnak az Oscarra, ha az általános feltételeknek eleget tesznek.

Az Amerikai Filmakadémia úgy döntött, hogy megmaradnak a jelenlegi szabályok: továbbra is minden olyan egész estés film jelölhető az Oscar-díjakra, amit legalább hét napon át vetítenek Los Angelesben, legalább napi három nyilvános vetítéssel – írja a Variety.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A hírnek azért van jelentősége, mert az év első fele még jócskán azzal a spekulációval telt: vajon nyerhet-e a Netflix „Legjobb film” Oscart, és vajon nevezhet-e egyáltalán a későbbi díjakra?

Ahogy írtuk: a moziipar és a bírálók jelentős része nem hajlandó „mozifilmként” tekinteni a Netflix és a streaming szolgáltatók produkcióira. A vita dióhéjban: a Netflix úgy gyárt és/vagy forgalmaz „mozifilmeket”, hogy azok alig vannak ténylegesen a vásznon; röviddel gyártás után már meg is jelennek a szolgáltató streaming kínálatában – szóval akkor ezek „mozifilmek” vagy sem? Esetleg rövid ideig vásznon is szereplő tévéfilmek vagy online filmek…?

Ebből a hátrányból próbált a cég a Romára fordított óriási Oscar-kampány révén kitörni – a top Oscar-díj, a „Legjobb film” legitimációt jelentett volna a Netflix mint mozistúdió számára. És már a kísérlet miatt is többen aggódtak az iparágban: egy vélemény szerint a jövő filmesei kisebb eséllyel viszik a műveiket kicsi vagy indie forgalmazókhoz, ha látják, hogy egy Netflix-féle óriás képes harmincmillió dollárt is elkölteni a saját forgalmazásában lévő filmek esélyeinek növelésére.

Roma nem nyerte meg a Legjobb film díját (bár legalább a Legjobb rendezőét és a Legjobb külföldi film díját igen). És az Oscar-vereség után felröppentek olyan hírek is, hogy Amerika legbefolyásosabb rendezője, Steven Spielberg állt egy Netflix-ellenes szabálymódosító kampány élére; a puszta feltételezés is pánikot váltott ki Hollywoodban, és az iparág jövőjét talán még sosem találgatták olyan hévvel, mint az elmúlt hónapok alatt.

Az, hogy a jelölés szabadsága az Akadémia mostani döntésével megmaradt, persze nem jelenti automatikusan a későbbi győzelmeket. „Mindig is lesznek az Akadémián belül, akik nem hajlandóak díjazni a báránybőrbe bújt farkast” – nyilatkozta az idei Oscar körül egy bennfentes.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.