Hírek

Megszűnik a mozitilalom Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábiában 35 éve nincsenek mozik, jövőre azonban újra megnyílhatnak a filmszínházak.

35 év után megszűnik Szaúd-Arábiában a mozik tilalma. Az új intézkedés a királyság liberalizációs törekvéseinek a része, az első mozik 2018 elején nyílhatnak meg – írja a Variety.

Az ország a 80-as években tiltotta be a mozikat, mert fenyegetőnek találták őket a vallási és kulturális identitásra nézve. Mohammed bin Salman koronaherceg azonban társadalmi és gazdasági reformokat indított Vision 2030 néven, ennek részeként nyílhatnak meg újra a mozik is. Várhatóan 300 új mozit alapítanak, 2030-ig 2000 moziterem lesz az országban.

Awwad Alawwad kulturális miniszter azt mondta, a mozinyitások a gazdaság növekedéséhez is hozzájárulnak majd. Munkahelyeket és oktatási lehetőségeket kínál a változás amellett, hogy a szórakozási lehetőségek is bővülnek az országban.

Az ágazat üdvözölte a döntést. „Azt gondolom, a következő hónapokban rengeteg változás jön az országban, csupa izgalmas esemény következik” – mondta a Dubai Filmfesztivál menedzsere. „Mindenki izgatott, hiszen óriási piac nyílik meg.”

„Van egy óriási réteg, amely gyakorlatilag nem tud mit kezdeni magával” – mondta Karim Atassi, aki a közép-keleti Cinemacity láncolat terjeszkedéséért felel. Már elkezdődtek a tárgyalások a szaúdi plázák átépítéséről. „Most mindenki szeretné betenni a lábát a piacra… a legfontosabb kérdés, hogy ki ér oda először.”

Atassi azt is elmondta, hogy a moziteremben külön szektorokat alakítanak ki a nőknek, gyerekeknek és férfiaknak.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com