Hírek

Megtalálták Georges Méliès egyik elveszettnek hitt filmjét

l_homme-a-la-tete-en-caoutchouc-the-man-with-the-rubber-head-1902Geroges Méliès igazi filmes legenda, 1896 és 1912 között 500-nál is több filmet készített, saját maga fejlesztette ki a trükkfelvételekhez használt technológiákat, és kitörölhetetlen lábnyomot hagyott a filmművészeten.

Filmjei közül mindenkinek az Utazás a Holdba című fantasztikus kalandfilm jut először az eszébe, de neki köszönhetjük Az ördög 400 csapását és az Utazás a lehetetlenbét is. Sajnos sok alkotását elveszettnek vagy megsemmisültnek nyilvánították. Ilyen volt például az 1904-ben készült Match de Prestidigitation is, legalábbis mostanáig. A Cseh Nemzeti Filmarchívum munkatársai ugyanis most megtalálták a kétperces némafilmet. A filmszalag felfedezésekor először azt hitték, hogy a Les Transmutations Imperceptibles című Méliès-film egy kópiájával van dolguk, ugyanis ez a cím szerepelt a tekercsen, de mikor megnézték, rájöttek, hogy egy kincsre bukkantak.

A Match de Prestidigitation – sok más filmjéhez hasonlóan – egy bűvészről szól, aki egy mutatványa során megduplázza önmagát, majd néhány trükk bemutatása után a két verziója újra egyesül.

Az archívum szóvivője, Jana Ulipova Guardiannek adott nyilatkozata szerint a közeljövőben tartani fognak egy vetítéssorozatot a rendező filmjeiből, amin a frissen felfedezett szalagot is levetítik.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com