Hírek

Megtalálták Stanley Kubrick elveszettnek hitt forgatókönyvét

A rendezőisten scriptjét hatvan évig elveszettnek hitték, de most rátaláltak a teljes verzióra, így akár még film is lehet belőle.

Az Oscar-díjas Stanley Kubrick mindössze 13 filmet rendezett, mégis vastagbetűvel szedik a nevét a film történelemkönyvének hasábjain. A 2001: Űrodüsszeia és A mechanikus narancs rendezője az egyik legtitokzatosabb alakja is a filmművészetnek, így mikor az immár lassan húsz éve halott rendező múltjából előkerülnek részletek, azt mindig nagy figyelemmel követi nyomon a filmvilág.

Ezúttal egy közel befejezett forgatókönyvet ástak elő, amiből akár film is készülhet. A projekt címe Burning Secret (magyarul mondjuk Égő titok), ami egy 1913-as Stefan Zweig novella adaptációja. A történet egy üdülőhelyen játszódik, ahol egy férfi összebarátkozik egy 10 éves kisfiúval, hogy közel kerüljön annak anyjához.

Az íráson az MGM forgatókönyvíró osztályának pecsétje van, 1956. október 24-i dátummal. Kubrick ekkoriban még ismeretlen volt, egyedül a Gyilkosság című balhéfilmjével hívta fel magára a figyelmet. A forgatókönyvet Calder Willingham regényíróval írta, akivel egy évvel később elkészítette emblematikus első világháborús eposzát, A dicsőség ösvényeit.

A forgatókönyvet a Bangor Egyetem filmtudományi professzora, Nathan Abrams találta meg, aki napjaink egyik vezető Kubrick szakértője. „A Kubrick-rajongók tudták, hogy filmet akart csinálni Zweig novellájából, de senki sem sejtette, hogy meg is írta a forgatókönyvet. Most itt a bizonyíték, hogy teljes egészében kész” – mondta a büszke megtaláló.

Nem tudni, vajon a Burning Secret végül miért nem készült el, állítólag az MGM megbízottai rájöttek, hogy Kubrick a United Artists filmjén, A dicsőség ösvényein is dolgozik, amit a szerződés megszegésének minősítettek, de az is lehet, hogy egyszerűen nem láttak elég fantáziát a forgatókönyvben.

Azonban könnyedén előfordulhat, hogy a jövő vagy napjaink filmkészítői előveszik Kubrick művét, ahogy tette azt Steven Spielberg az A.I. című filmmel, melyet Kubrick be nem fejezett forgatókönyvéből rendezett 2001-ben, két évvel a rendezőlegenda halála után.

 

Papp Atilla

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..