Hírek

Megújult a legendás Pannónia Filmstúdió

Forrás: MTI

Átadták az egykori Pannónia Filmstúdió felújított épületét csütörtökön. A Pannónia Stúdió néven üzemelő épület többek között animációs és hangstúdióknak, valamint a Pannónia Emlékstúdiónak is otthont ad.

Ebben az épületben készült Rófusz Ferenc rendezésében az első és máig egyetlen Oscar-díjas magyar animációs film, A légy – idézte fel a Pannónia Stúdió avatóünnepségén az Országgyűlés elnöke. Kövér László elmondta: a 20. századi tehertételek ellenére a magyar rajzfilmgyártás ebből az épületből világszintre emelkedett, és a Pannónia Filmstúdiót a világ öt legjobb rajzfilmes műhelye között tartották számon.

Olyan mesterek alkottak itt, mint Jankovics Marcell, Nepp József, Dargay Attila vagy Ternovszky Béla. A korabeli szocialista kultúrpolitika, ha korlátok között is, de hagyta őket dolgozni, így megszülethettek maradandó értékkel bíró filmjeik – mondta a házelnök.

Láng Zsolt, Kövér László és Rákosi Tamás átadja az épületet. Forrás: MTI

Kövér László szerint a magyar film utóbbi időszakban elért sikerei igazolják, hogy ismét jó úton indult el. Hozzátette, továbbra is sok kitartásra, munkára és pénzre lesz szükség, hogy az állam, a magántőke és a szakma képviselői új, sikeres korszakot nyithassanak a magyar filmgyártás történetében, ehhez pedig hozzájárulhat a Pannónia Stúdió is.

Megújuló örökség

Rákosi Tamás producer, a Pannónia Stúdió épületének tulajdonosa felidézte: az volt a célja a beruházással, hogy az ikonikus épület újra életre keljen. Nemcsak egy épületről van szó, hanem kulturális örökségünk részéről is, hiszen ez a ház évtizedeken keresztül otthont adott Magyarország legkiemelkedőbb művészeinek.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere elmondta: a mára legendává vált Pannónia Filmstúdió megkerülhetetlen szerepet játszott a magyar animáció és szinkron világsikereinek létrejöttében. Generációk nőttek fel az itt készült rajzfilmeken, olyan alkotásokon, mint a Macskafogó, A légy, a Vuk vagy a Mézga család.

A polgármester beszámolója szerint az 1950-es években átadott ház rekonstrukciója során több mint 3000 négyzetméter újult meg. A műemléki védettség miatt a beruházás a restaurátoroknak is rengeteg munkát adott.

Találkozás Misi mókussal és a Tévémacival

A Hűvösvölgyi úti épület a kép és hang utómunkálatok, az animációs stúdiók mellett oktatási és egyéb kulturális tevékenységek, például kiállítások számára is helyet biztosít. Mindezek mellett a ház otthont ad a Pannónia Emlékstúdiónak is, ahol a mai gyerekek találkozhatnak a magyar rajzfilmgyártás ikonikus figuráival, például Mirr-Murral, Misi mókussal vagy a Tévémacival. A Pannónia Filmstúdió alkotóinak életművét kiállítások idézik majd fel, közülük először Jankovics Marcell munkáiból rendeztek tárlatot.

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke felidézte, hogy már 1954-ben megfordulhatott a stúdióban statisztaként, majd 1960-tól 36 éven keresztül dolgozott ott, először fázisrajzolóként, végül ügyvezető igazgatóként.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com