Hírek

Megúszhatja a börtönt Shailene Woodley?

Shailene Woodley amerikai színésznő elismerte, hogy szabálysértést követett el, amikor a Dakota Access kőolajvezeték építése ellen tiltakozott, és 26 társával együtt őrizetbe vették tavaly októberben – írta a BBC hírportálja.

A 25 éves filmsztárt (A beavatott-sorozat, Csillagainkban a hiba) birtokháborítással és zavargásban való részvétellel vádolták, amiért akár 30 nap börtönbüntetéssel és 1500 dolláros pénzbírsággal is sújtható. Eleinte nem ismerte el a bűnösségét, a hétfői beismeréssel viszont elkerülte a börtönt.

A vallomás a pénteki bírósági tárgyalást előzte meg, ekkor várható, hogy egyéves próbaidőre és 500 dolláros (142 ezer forint) bírságra ítélik.

Az 1900 kilométeres, 3,7 milliárd dollárba kerülő Dakota Access az amerikai őslakosok félelmei szerint szennyezni fogja ivóvizeiket, meggyalázza temetőiket és más kultikus helyeiket.

Woodley-t és 26 másik tüntetőt bilincsben vitték el tavaly októberben az egyik építési helyszínről, a színésznő a Facebook-oldalán a történtekről videofelvételt tett közzé, melyben elmondta, hogy szerinte a hatóságok őt szemelték ki ismertsége és nagy rajongótábora miatt.

A négy államon áthaladó vezeték Észak-Dakotából, az úgynevezett Bakken-formációból szállítana hidraulikus kőzetrepesztéssel kitermelt palaolajat az Illinois állambeli olajfinomítókba. Februárban az építkezés megkapta az utolsó engedélyt is, márciusban újabb tiltakozások kezdődtek.