Hírek

Megvan a 2021-es Oscar időpontja; de mit is jelent a gála csúszása?

Noha korábban sokan májusra tippelték az eltolt 2021-es Oscar-gála megrendezését, a legújabb hírek szerint korábban érkezik a legrangosabb filmes díjkiosztó. A megszokott február helyett jövőre április 25-én tartják a rendezvényt. De hogyan hat ez a filmes világra?

A 93. Oscar-díjátadót 2021-ben az eredeti tervekhez képest két hónappal később, áprilisban rendezik meg. Az idei, az Élősködők Legjobb filmes díjazásával méltán mérföldkőnek számító gálát követően azonban nem csak az Oscar időpontja változik. Egyrészt a kategóriák terén is vannak újítások (pl. a hangvágás és hangkeverés együtt adják mostantól a Legjobb hangot), másrészt az új időpont miatt a február legvégéig megjelenő filmeket, azaz 14 hónap termését díjazzák majd. Ráadásul a tavalyi évvel ellentétben ezúttal több alapvetően streaming oldalra tervezett alkotás is versenybe szállhat, mivel bővítettek azon mozik során, amelyekben be kell őket mutatni, hogy kvalifikálhassák magukat az arany szobrocskára. De mit jelentenek ezek a változások szélesebb körben?

Oscar 2020: Íme a nyertesek

Noha a jelenlegi lépés egyértelmű reakció a koronavírus okozta változásokra a filmiparban, az Oscar-gála a 2000-es évek előtt egyébként is március-áprilisban volt, így a mostanra megszokott februári dátum elcsúsztatása nem precedens jellegű. Az április 25-i gála azonban azt vonja maga után, hogy az Akadémia ezúttal nem csak azokat a filmeket véleményezi, amelyeket december 31-ig bemutattak: az új határidő február 28. Ez pedig az október-novemberi csúcsszezont is december-januárja tolja el.

A BAFTA máris bejelentette, hogy ők is eltolják a díjátadót, február 14. helyett április 11-re. És nem ők lesznek az egyetlenek! Az Oscar elcsúsztatása magával hozza majd a Golden Globe és a különböző Guild-es díjátadók frissített időpontjait is.

Az új gála időponttal pedig természetesen mások is eltolódnak: február 5-én áll össze a shortlisted válogatás, míg a jelöltekre március 5. és 10. között szavaznak majd. A végső jelöltek listája március 15-től lesz elérhető, a szavazást pedig április 15. és 20. között bonyolítják le.

Oscar: A legjobbak legjobbjai

Egyébként mind az Akadémia tagjai, mind a filmszakma nagyja örül a döntésnek, hiszen a járvány miatt elmaradt bemutatók, elcsúsztatott premierek, leállított forgatások és törölt fesztiválok révén az egész szakma próbálja éppen rohamtempóban utolérni magát. A plusz két hónap pedig nagy segítség lehet, hogy a díjszezonra tervezett alkotások elérjenek a nézők és a szavazó tagok elé.

Fontos még, hogy az áprilisi gála azonban egyelőre egyszeri megoldásként működik, tehát 2022-ben ismét februárra tervezik a díjátadót. Így a 94. Oscarra mindössze 10 hónap filmtermését lehet csak nevezni. Noha ez önmagában szűkíti a merítést, az Akadémia két év múlvára visszahozza a fixen 10 nevezést a Legjobb film kategóriában. Ahhoz pedig, hogy a szavazó tagok minden alkotást láthassanak, Screening Room névvel új platformot építenek, ahol egész évben láthatóak lesznek az új filmek.

A 2022-es esemény pedig még egy szempontból újítást hoz a megszokott rendszerbe. Noha az Akadémia pár éve tudatosan próbálja mind életkor, mind nem, mind bőrszín terén is színesíteni tagjainak körét, egy pár napos közlemény alapján más terve is van rá, hogy a filmes szakma diverzitását megmutassa és támogassa. Hogy az alulreprezentált egyének és csoportok a kamera mindkét oldalán egyenlő esélyekkel indulhassanak, egy új munkacsoportot építenek ki. Az ő feladatuk lesz, hogy július 30-ig összeállítsanak egy anyagot, amely a díjra alkalmas és választható filmekhez köt bizonyos feltételeket. Az Amerikai Producerek Céhével együtt gyakorlatilag az Oscar-díjra való jogosultságról dönt majd az Akadémia. Hogy azonban pontosan mindezt hogy is kell elképzelni, azt egyelőre nem tudni. Bármivel is állnak elő, az az előttünk álló díjszezont még nem fogja érinteni.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.