Hírek

Megvan az idei Friss Hús új időpontja

Darabos Éva: Pá kis panelom

A 8. Friss Hús rövidfilmfesztivált még márciusban halasztották el a koronavírus miatt. Az egyik legrangosabb hazai fesztiválra azonban már nem kell olyan sokat várni.

2013. óta fut a Friss Hús kiemelkedő és figyelemreméltó hazai és nemzetközi rövidfilmekkel a programjában. A fesztivál nem csak arra hivatott, hogy a kezdő filmeseket bevigye a köztudatba, de tökéletes ugródeszkaként is működik sokszor: a 2016-ban különdíjas Mindenki, Deák Kristóf filmje egészen az Oscar-díjig menetelt, de számos alkotás járja a világ A-listás fesztiváljait a magyar debütálásukat követően.

Az idei, immáron 8. alkalommal megrendezett filmes seregszemlét eredetileg március 23. és 29. között tartották volna, de ahogy megannyi szeletébe a filmiparnak, ebbe is beleszólt a koronavírus. Azóta szerencsére jobb a helyzet, sőt a hazai mozik is kinyithatnak, amint megszüntetik a veszélyhelyzetet.

Ezen felbuzdulva a Friss Hús rendezői is megtalálták a fesztivál új időpontját: szeptember 10. és 16. között irány a Toldi mozi!

A fesztivál a már tavasszal kihirdetett válogatással és versenyprogrammal érkezik ősszel. A megszokottan színes felhozatal idén is dúskál a különböző műfajokban: lesz itt animációs sci-fi, történelmi dráma, lélektani thriller és dokumentumfilm is. A filmek teljes listáját itt találod.

Rövid gyöngyszemek – Itt a Friss Hús 2020 magyar válogatásának programja

Persze az idei Friss Hús nagy valószínűséggel sok tekintetben más lesz, mint a korábbiak. Ha nem is érkezik a koronavírus második hulláma, bizonyos biztonsági intézkedések valószínűleg még szeptember első felében is érvényben lesznek. Lehet, hogy kötelező lesz a maszk viselése a mozikban, esetleg nem lehet kitölteni a nézőteret teljesen. A fesztivál közleménye is kiemeli, hogy minden egészségügyi szabályozásoknak meg fognak felelni, amennyiben érvényben lesz még valami. A vetítések, a line-up és a blokkok nem változnak, és a zsűri külföldi tagjai is ugyanúgy részt vesznek majd – személyesen, ha be tudnak utazni az országba, vagy online, ha nem.

Érdekes azonban, hogy amíg a rövidfilmfesztivál szeptemberre teszi az idei mustráját, addig a miskolci CineFest éppen szeptemberi időpontjával lépett vissza 2020-tól. A fesztivált csak 2021 szeptemberében rendezik meg. Az ok persze nem túl ördöngös: míg a CineFesten bemutatott filmek nagy részének csúszik a premierje vagy leállt a forgatása, addig a Friss Húsra nevezett alkotások már márciusra elkészültek.

A részletes programért keresd fel a Friss Hús hivatalos oldalát.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya