Hírek

Megvan, melyik magyar filmet küldjük jövőre az Oscarra

Döntöttek a hivatalos magyar Oscar-nevezettről, amely hazánkat képviseli majd a 2021-es gálán. A sokszorosan díjazott film nagy esélyekkel indul a Legjobb Nemzetközi Film díjáért. Ti is ezt az alkotást neveztétek volna?

2021 tavasza hozhatja el az újabb magyar Oscar-díjat? Szerintünk simán! Az Oscar-nevezésről döntő Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága ugyanis az év egyik legjobb és nemzetközi szinten is komolyan elismert magyar filmjét választotta a hazai indulónak.

Horvát Lili Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre című varázslatosan különös romantikus filmje versenyezhet majd a 2021-es Oscar szobrocskáért.

Az ősszel Velencében debütáló alkotás sorra nyeri a rangos díjakat, miközben megállás nélkül járja a fesztiválok sorát. Horvát filmje megfordult Torontóban, Chicagóban, Varsóban és Törökországban is, ahonnan a főszereplő, Stork Natasa a legjobb színésznőnek járó díjat el is hozta. Most pedig a legrangosabb filmes elismerésért indulhat majd útnak a Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre.

Ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa… – Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A koronavírusra való tekintettel kicsit alakítottak a jövő évi Oscar gálára való nevezési feltételeken: minden olyan film versenybe kerülhet, amelyet 2019. október 1-je és 2020. december 31-e között mutatnak be, azaz a szokásos nagyjából egyéves intervallumot kicsit kitágították. A végső jelölteket március 15-én hirdetik majd ki, míg maga a 93. Oscar gála rendhagyó módon április 25-én zajlik. Horvát Lili gyönyörű és érzékeny filmjének persze számos vetélytársa lesz az arany szobrocskáért folyó küzdelemben.

Dánia például Thomas Vinterberg és Mads Mikkelsen újbóli közös munkájának gyümölcsét, a Még egy kört mindenkineket nevezte az Oscarra,

míg a csehek a Sarlatán című igaz történetet feldolgozó drámával szállnak ringbe. Japán a True Mothers, Olaszország pedig az Előttem az élet című drámákat indítják majd el. De a svájci Berlinale-jelölt My Little Sistert és a mexikói I’m No Longer Here-t is esélyesnek tartják a szoborra.

Az eddig nevezésre választott alkotások teljes listáját itt olvashatjátok. Sokan közülük a legjobb európai filmeknek járó díjakért is versenybe szállnak majd.

Európai Filmdíjak 2020: íme a jelöltek!

Mindez csupán annyit jelent, hogy nem lesz könnyű dolga Horvát Lili egyedi szerelmes filmjének, amelyben Stork mellett Bodó Viktor alakítja a másik főszerepet. A történetben a női főhős egy vélt vagy valós kapcsolata bontakozik ki, aki hazaköltözik külföldről egy férfi kedvéért. Az azonban később azt állítja, sosem találkozott korábban a nővel.

A meseszépen fényképezett alkotásban Budapest amolyan harmadik főszereplőként jelenik meg, ahogy az érzelmek lenyomataként láthatjuk a főváros eldugott utcáinak és világhírű látványosságainak keverékét.

Most tehát A légy, a Mephisto, a Saul fia és a Mindenki után a Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre lehet a következő magyar film, amely Oscar-díjat nyer. Persze az út hosszú még odáig, de mi teljes szívből drukkolunk az alkotásnak.

Az Akadémia jövő február 9-én dönt majd a shortlistre került alkotásokról, azaz szűk három hónap, és megtudjuk, hogy bekerült-e Horvát filmje a legjobbak közé. Ahonnan majd március 5-e és 10-e között választják ki a végső jelöltek listáját.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com