Hírek

Megvan, kik nyerték a 25. Faludi Filmszemle díjait

Orosz és chilei alkotó nyerte a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat filmes díjait, amelyre összesen 64 országból érkeztek be pályázatok. A fotósok között viszont magyar művészt is jutalmazott a zsűri.

November 16 – 19. között rendezték a 25. Faludi Nemzetközi Filmszemlét, a fotópályázattal is kiegészült fesztiválra a világ 64 országából, összesen 662 rövidfilm és közel 80 fotó érkezett. A programsorozat természetesen díjátadóval zárult, ahol a legjobb kisjátékfilm kategóriában az orosz Tatiana Zhukova A című filmje nyert. A műben a gyász feldolgozása kerül a középpontba finom humorral, kiváló dialógusokkal és feszes operatőri munkával.

A dokumentumfilmes kategóriában a chilei Yeniffer Fasciani által rendezett, A celebration című pályamű kapta a képzeletbeli babérkoszorút. A film témája hétköznapi; egy idős asszony és a gondozónője, akik a hétköznapok ünnepeként tudják megélni egymásrautaltságukat.

Az animációs-kísérleti kategóriában Yaroslav Bulavin Incipience című alkotása győzött. Ahogy a cím is jelzi, a mű a keletkezés, a valóság kezdetének képi apoteózisa, ahol minden kép kiváló operatőri munkával hozza közel a világ keletkezésének ősképeit.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Roman Kosh YOUTH című alkotása nyerte. A fotósorozat kategória legjobbja Csata Judit Palya Bea ajándékkoncertje a Nyugati Pályaudvar tranzitzónájában című alkotása lett.

A szemle filmjei és fotói jövő héttől december 2. délutánig tekinthetők meg a faludifilmfestival.hu honlapon. A fotópályázat nyertes képeiből 2023 tavaszán nyílik majd kiállítás a Párbeszéd Házában. A következő Faludi Filmfesztivál és Fotópályázat témája a Testvér (Brother) lesz.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!