Hírek

Megvan a következő magyar Oscar-esélyes?

Amerikában első díjat nyert Máté Bence dokumentumfilmje. Ez azt is jelenti, hogy nevezhetik a következő évi rövid dokumentumfilmes Oscar-díjra.

Máté Bence filmrendező Koka, the Butcher című alkotása nyert a montanai Big Sky Dokumentumfilm-fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában.

A Koka, the Butcher főhőse egy Kairóban élő fiatalember, aki megbecsült alakja a város galambverseny iránt elkötelezett zárt világának. Koka galambok százait trenírozza és gondozza a maga építette fatoronyban. A konzervatív közösség azonban, amelyben él, nem értékeli ezt a szenvedélyt, egyre nagyobb rajta a nyomás, hogy szakítson a galambversenyekkel, házasodjon és állapodjon meg.

Máté Bence 38 perces arab nyelvű, Kairóban játszódó alkotása a rövid dokumentumfilmek versenyében szerepelt, amelyben tíz munka indult a díjért. Az elnyert első helyezés egyúttal azt is jelenti, hogy Máté Bence első rövidfilmjét nevezhetik a következő évi rövid dokumentumfilmes Oscar-díjra.

A Big Sky Dokumentumfilm-fesztivált évente megrendezik a montanai Missoulában, ahol a világ különböző tájairól érkező alkotásokat mintegy húszezer néző tekinti meg.

A fesztivál honlapja szerint a dokumentumfilmes mustrán több mint kétszáz filmest látnak vendégül és mintegy 150 nem fikciós alkotást vetítenek a programban. A filmfesztivál alatt a többnapos Big Sky DocShop rendezvény keretében dokumentumfilmes workshopokat, panelbeszélgetéseket, mesterkurzusokat is tartanak. A 15. Big Sky Dokumentumfilm Fesztivált február 16. és 25. között rendezték meg.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com