Hírek

Megvan, melyik film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

Sztefan Komandarev bolgár rendező Blaga leckéi című, bolgár-német koprodukcióban készült filmjének ítélték oda az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt.

A díjnyertes alkotás egy nyugdíjas tanítónő viszontagságait, problémáit mutatja be, miután csalók elvették tőle megtakarításait. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, az idén 11 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A hagyományos 12 film azért csökkent 11-re, mert Kína néhány nappal a megnyitó előtt visszavonta a szemléről összes filmjét, a prágai sajtó szerint a megromlott cseh-kínai viszony következményeként. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Robin Wright amerikai színésznő Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. A Golden Globe-díjas amerikai színésznő és filmrendező a rangos elismerést személyesen vette át. Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Daniela Kolárová neves cseh színésznő. Míg korábban a nyitógálán Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál színész és zenész kapott Kristályglóbuszt a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért.

A kilencnapos szemlén az idén 143 filmet vetítettek, ami kevesebb, mint a korábbi évek átlaga. Háromtucatnyi alkotásnak Karlovy Varyban volt a világpremiere. A nézők száma meghaladta a 123 ezret, ami ugyan kétezerrel több, mint tavaly, de még elmarad a koronavírus-járvány előtti évek 137-139 ezres átlagától – számolt be róla az MTI.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com