Hírek

Megvan, melyik filmet nevezi Magyarország az Oscarra

Kiderült, melyik hazai alkotás képviselheti majd Magyarországot a 2024-es Oscar-gálán; természetesen ha eljut odáig. A legfontosabb filmes megmérettetésben jövőre egy csodaszép animáció szállhat majd ringbe tőlünk az arany szoborért.

Gauder Áron gyönyörű, megkapó, elgondolkoztató és látványos animációját, a Kojot négy lelkét nevezi Magyarország a soron következő Oscar-gálára a Legjobb Külföldi Film kategóriában. Az indián teremtéstörténetet feldolgozó alkotás két idősíkban fut, ahogy a legendákat keveri a modern kor kérdéseivel.

Olvasd el kritikánkat a filmről!

A filmben olyan színészeket hallunk megszólaltatni a szereplőket, mint Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás. De felcsendül mellettük Scherer Péter, Kautzky Armand, Vida Péter, Előd Álmos, Debreczeny Csaba, Bolla Róbert, Schneider Zoltán, Kis-Kovács Luca, Faragó András, Vida Bálint és Vida Sára hangja is.

A forgatókönyvet Gauder Bereményi Gézával együtt írta, a filmben felcsendülő dalok és zenék pedig kortárs indián előadóktól és zenészektől valók.

A Kojot négy lelkét még márciusban mutatták be a mozikban, aztán a nyáron egy-egy alkalommal itt-ott meg lehetett még nézni Gauder munkáját a nagyvásznon. De ne búsuljon senki, aki esetleg lemaradt volna róla: a film szeptember 21-től felkerül a Filmió kínálatába. Az immáron három éves magyar streaming csatornáról itt olvashatsz bővebben.

Különleges lépés egyébként, hogy animációt küldünk jövőre az Oscar-díjra, ugyanis a kategóriában túlnyomórészt élőszereplős játékfilmek kapnak általában helyet. Sőt, a külföldi filmeknek dedikált díjat még sosem vitte el animáció.

Tavaly hazánk a Blokádot jelölte, de a film nem jutott be a legjobbak közé. Ezt egyébként mindössze tíz magyar alkotásnak sikerült abszolválnia az Oscar történetében. Míg a győzelmig két film jutott: a Saul fia és a Mephisto.

A Kojot négy lelkével ismét univerzálisabb témával próbálkozik hazánk a nagy filmes megmérettetésen, az animáció ráadásul már számtalan filmfesztiválon megfordult, és nem egy alkalommal el is hozta a fődíjat.

Mi nagyon drukkolunk, hogy a végső listára kerüljön Gauder Áron alkotása!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!