Hírek

Oscar 2018: Megvan a tuti befutó a legjobb férfi főszereplő díjára

A legsötétebb óra

Napokban zajlik a Telluride Filmfesztivál, az első nap rögtön megdöbbentette a filmszakmát. A Variety szerint már megvan a jövő évi legjobb férfi főszereplő.

Péntek este mutatták be a Telluride-on Joe Wright új filmjét, A legsötétebb órát. A történelmi dráma Winston Churchill beiktatásának első hónapját mutatja be – ebben az időszakban zajlott a Dunkirkben feldolgozott Dynamo-hadművelet is.

A fesztiválon a sajtó elismerte a film erényeit, de igazán Gary Oldman játékától ájultak el. A Variety máris a legesélyesebbként emlegeti a színészt a legjobb férfi főszereplő kategóriában. A szaklap szerint régóta megérdemelne Oldman egy Oscart – kiemelik a Tiszta románcot és a Leon, a profit, amiért már méltatni kellett volna. Ezúttal azonban a színész minden esélye megvan a fődíjra, hiszen a hírek szerint minden nüanszot és apróságot átvett az ikonikus politikus gesztikulációjából.

A lap szerint egyelőre nincs más, aki kiugró teljesítménye kapcsán esélyes lenne, de tegyük hozzá, a díjszezon lényegében augusztus 21-én indult a La Biennale startjával Velencében.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu