Hírek Magazin

Mediawave 2013: Megvannak a díjazottak

mw_zaro_zsuriMoldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével hirdették ki a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét zárónapján. Véget ért a csángó lakodalmas, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be.

A Legjobb zenei film díját Desirée von Trotha német rendező kapta Woodstock Timbuktuban – Az ellenállás művészete (Woodstock im Timbuktu – Die Kunst des Widerstands) című filmjéért. A legjobb játékfilm Veit Helmer Baikonur című filmje lett, a legjobb rendező különdíját a Csigák és emberek (Despre Oameni si Melci) rendezőjének, Tudor Giurgiunak ítélte a zsűri. Dekel Nitzan Pálya (Migrash) című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért különdíjat érdemelt az F5 rendezője, Timofey Zhalnin.

Ashley Michael Briggs Nem jön az ihlet (The Search for Inspiration Gone) lett a legjobb kísérleti, David Wondráček Szerelem a sírban (Láska v hrobě) a legjobb dokumentum, Sandra Desmarieres Bao című filmje pedig a legjobb animációs film.

A legjobb magyar film díját Szabó Szonja Turiszt című kisjátékfilmje kapta. Még egy magyar díjazottja is lett az Együttlétnek: Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs filmje kapott Tolerancia különdíjat.

Átvették díjaikat a Párhuzamos Kultúráért díjazottjai. A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz. Az idei év díjazottjai: Balog Attila (író, költő), Bata Rita (táncos, koreográfus), Lakatos Mónika (énekesnő), Leena Conquest (énekesnő), Petrás Mária (énekesnő, kerámikus), Rutkai Bori (énekesnő, képzőművész), Villányi László (költő, szerkesztő).

Filmes díjak

veit-helmer-baikonur

Legjobb zenei film díj / Best Music Film Award
Desirée von TROTHA (GER): Woodstock im Timbuktu – Die Kunst des Widerstands / Woodstock in Timbuktu – The Art of Resistance / Woodstock Timbuktuban – Az ellenállás művészete

Legjobb játékfilm díj / Best Feature Film Award
Veit HELMER (KZH/GER/RUS): Baikonur

Különdíj a legjobb rendezőnek / Special Mention For The Best Director
Tudor GIURGIU (ROM): Despre Oameni si Melci / Of Snails And Men / Csigák és emberek

Legjobb kisjátékfilm / Best Short Fiction Film Award
Dekel NITZAN (ISR): Migrash / Court / Pálya

Kisjátékfilm különdíj a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért / Special Mention to the Short Film for Its True Vision of Artistic Life
Timofey ZHALNIN (RUS): F5

Legjobb kísérleti Film / Best Experimental Film Award
Ashley Michael BRIGGS (UK): The Search For Inspiration Gone / Nem jön az ihlet

Legjobb dokumentumfilm / Best Documentary Award
David WONDRÁČEK (CZE): Láska v hrobě / Love in the Grave / Szerelem a sírban

Legjobb animációs film / Best Animation Film Award
Sandra DESMAZIERES (FRA): Bao

Tolerancia különdíj / Special Mention For Humorously Showing How to Live Together in Tolerance
Péter VÁCZ (HUN): Nyuszi és őz / Rabbit and Deer

deer_and_rabbit

Párhuzamos Kultúráért Díj 2013

A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz. Sokszor ezek a személyek nehéz természetűek, lobbanékonyak, vagy éppen a végtelenségig szelídek, szinte észrevétlenek. De azért abban hasonlítanak egymásra, hogy kevéssé tudta őket befolyásolni a környezet átlaghoz szorító ereje. A 2013-es Párhuzamos Kultúráért díjjal az alábbi alkotók munkásságát kívánjuk elismerni:

Balogh Attila – író, költő

1956-ban született Szikszón. Születése után kórházba került, ott nőtt fel, ott végezte általános iskolai tanulmányait. Egy évig az ELTE magyar- könyvtár szakára járt. Két évig a Hittudományi Akadémia hallgatója volt. 1975-től gyógy-gondozóként dolgozott. Első kötetéért (Lendítem lábamat) 1981-ben irodalmi nívódíjat kapott. Főszerkesztője volt a Cigányfúró című folyóiratnak, alapítója a „Dunától a Gangeszig” Alapítványnak. Önálló kötetei: Lendítem lábamat, Versek, József Attila a peep showban, Egyvéleményen, Gipsy Drill.

Bata Rita – táncos, koreográfus

Koreográfus, táncos, rendező, aki testéről minden külsőséget lenyúzva keresi az igazságot. Alkotásai során arra törekszik, hogy koreográfiái társadalmi és kulturális háttértől függetlenül mindenki számára befogadhatóak legyenek. A gondolatok univerzalitása teszi lehetővé, hogy az előadásai hozzájáruljanak a kultúrák közötti kapcsolatteremtéshez. Művészete fájdalmas és testi. Munkáira továbbá jellemző, hogy szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához, ezen belül főleg a butoh tánchoz.

Lakatos Mónika – énekesnő

Mónika otthon tanult énekelni és táncolni, gyermekkorában szinte „anyanyelvként” sajátította el a roma dallamvilágot. A zenei pályán 1994-ben indult el, amikor csatlakozott a Holdvilág Színházhoz, mint énekesnő és színésznő. 2000 és 2003 között a Romano Drom tagja, 2004-ben a Romengo zenekar alapító tagja. Vele született tehetsége, rabul ejtő hangja külföldön és belföldön is egyaránt őszinte lelkesedést vált ki laikus hallgatókból és a szakmából egyaránt.

Leena Conquest (USA) – énekes

Leena Conquest amerikai énekesnő művészetét mélyen átitatják az amerikai jazz hagyományai. Előadásmódja a klasszikus és modern jazz stílusokban is lenyűgöző, de rendelkezik saját, egyéni hanggal, stílussal, amely a legjobb előadók közé emeli. Pályafutása során számos neves és meghatározó jazzmuzsikussal dolgozott együtt Doc Cheathamtól Mal Waldronig, Roy Ayerstől William Parkerig. Utóbbival két alkalommal a MEDIAWAVE Fesztiválon is fellépett.

Petrás Mária (ROM/HUN) – énekesnő, kerámikus

A Bákó megyei Diószénben született, Romániában. Egy csángó küldöttség tagjaként járt először Magyarországon 1990 nyarán. A Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett kerámia szakon 1995-ben, majd a mesterképzést kitüntetéssel végezte el. Három és fél méter magas, két méter széles, közel életnagyságú, öt alakos, mázatlan kerámiájú diplomamunkája a dévai ferences kolostor kerengőjében áll ma is. 1997 óta számtalan kiállítása volt itthon és külföldön.

Rutkai Bori – énekes, képzőművész

A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Szakán, videó-tervezői szakon diplomázott 2001-ben. Képzőművészettel, költészettel, előadóművészettel egyaránt foglalkozik. 2002-ben Nyolcas Istvánnal közösen megnyerték az ARC óriásplakát-kiállítás díját a Fájdalom és humorérzék című alkotásukkal. Első zenekara, a Special Gizda együttes utódja, a Specko Jedno 2003-ban alakult. Előadásai gyakran színházi, vagy kabaré elemekkel színezett koncertek. A Vacka Rádióban is rendszeresen szerepel gyermekműsorával.

Villányi László – költő, szerkesztő

A Kisalföldön, Győrben született, 1953-ban. A szülőváros Villányi számos későbbi művében visszatérő motívum, ma is a városban él. Az irodalom mellett a filmművészetben is alkotott. A kezdetekben népművelőként és tanárként dolgozott. 1990 óta a győri Műhely folyóirat főszerkesztője.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com