Hírek

Megvannak a Nemzet Művésze díj győztesei

mma A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat, amelyet idén másodszorra osztottak ki a júliusi első alkalom után.

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a Köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából
adományozza. A díjat az MMA elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át. A díj az alábbi művészeti területeken adományozható: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. Idén, mivel nincs Kossuth-díjas cirkuszművész, 69 főt választottak.

Ha a díjazott a Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere vagy a Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselésére is jogosult, választania kell, hogy melyik elismerés után vesz fel életjáradékot. A díjazott az adományozásról okiratot kap, jogosult a Nemzet Művésze cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától élete végéig havi életjáradékban részesül. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa, 2014-ben tehát – a 2013-as minimálnyugdíj összegének (28.500 Ft) megfelelően – 655.500 Ft.

A díj odaítéléséről a 11 Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, melynek elnöke az MMA elnöke, amennyiben Kossuth-díjjal kitüntetett személy. A Bizottság 2 tagját a kultúráért felelős miniszter, 8 tagját a Bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb 3 évre. A Bizottság tagjai 2014-ben: Fekete György (a Bizottság elnöke), valamint Aknay János, Eperjes Károly (az Emberi Erőforrások Minisztériumának delegáltjai) és Dárday István, Dévényi Sándor, Kalász Márton, Kiss János, Kobzos Kiss Tamás, Kubik Anna, Medveczky Ádám, Orosz István (az MMA elnöke által felkért delegáltak).

A díjazottak

Építőművészet díjkategóriában: Bachman Zoltán, Csete György, Finta József, Török Ferenc, Vadász György és Zalaváry Lajos.

Filmművészet díjkategóriában: Jankovics Marcell, Gothár Péter, Makk Károly, Sára Sándor, Szabó István és Tóth János.

Fotóművészet díjkategóriában: Balla Demeter, Korniss Péter.

Iparművészet díjkategóriában: Bohus Zoltán, Hager Ritta, Németh János, Rubik Ernő, Schrammel Imre, Solti Gizella és Székely László.

Irodalom díjkategóriában: Ágh István, Buda Ferenc, Csoóri Sándor, Dobai Péter, Jókai Anna, Juhász Ferenc, Kányádi Sándor, Szilágyi István, Tandori Dezső, Tornai József, Tőzsér Árpád és Vasadi Péter.

Képzőművészet díjkategóriában: Bak Imre, Csíkszentmihályi Róbert, Deim Pál, Gross Arnold, Gyulai Líviusz, Keserű Ilona, Konok Tamás, Kő Pál, Melocco Miklós és Somogyi Győző.

Népművészet díjkategóriában: Erdélyi Zsuzsanna, Kallós Zoltán és Sebő Ferenc.

Színházművészet díjkategóriában: Bánsági Ildikó, Béres Ilona, Blaskó Péter, Huszti Péter, Jánoskúti Márta, Marton Éva, Miller Lajos, Sándor György, Sinkó László és Törőcsik Mari.

Táncművészet díjkategóriában: Novák Ferenc, Pártay Lilla és Tímár Sándor.

Zeneművészet díjkategóriában: Balassa Sándor, Dubrovay László, Kocsár Miklós, Párkai István, Perényi Miklós, Sánta Ferenc, Szabó Dénes, Szakcsi Lakatos Béla, Szőnyi Erzsébet és Vásáry Tamás.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés