Hírek

Mel Brooks rangos kitüntetést kapott

mel_brooksTagságával tüntette ki a Brit Filmintézet (BFI) Mel Brooks filmrendező, forgatókönyvíró, komikust a hét végén Londonban  közölte a BBC News.

A 88 esztendős művészt szűk körű díjátadón köszöntötte a filmintézet. Brooks vasárnap a brit főváros Wales Színházában lépett fel szóló műsorával.

„Amikor értesítettek, hogy engem választottak a díjra, nagyon meglepődtem és örültem. Nem sok amerikainak ajánlották fel korábban ezt a tekintélyes díjat, és jó okkal” mondta Brooks. A tagság a BFI által adományozott legrangosabb elismerés.

Greg Dyke, a filmintézet elnöke Brooks „briliáns szellemességét és szatíráit” méltatta, és kiemelte, hogy a művész sokszor olyan terepre merészkedik komédiáival, amelyek korábban tabunak számítottak.

Mel Brooks stand up-komikusként kezdte pályafutását az 1940-es években, majd íróként, színészként, producerként és filmrendezőként is nevet szerzett magának. A Katasztrofális siker (The Producers) című musical forgatókönyvéért 1969-ben Oscar-díjat kapott. Ismertebb filmjei közé tartozik az Űrgolyhók, Az ifjú Frankenstein, valamint a Drakula halott és élvezi.

Az BFI korábban tagságával tüntette ki mások mellett Christopher Lee színészt, Judi Dench színésznőt, valamint Martin Scorsese és Orson Welles rendezőket. 1983 óta 79 alkalommal adományoztak tagságot a filmművészet kiemelkedő egyéniségeinek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés