Hírek

Mérföldkő: VR-filmért kap Oscar-különdíjat az egyik legnagyobb rendező

Részlet a Carne y arena című VR-filmből

22 éve nem adott különdíjat az Amerikai Film Akadémia, idén viszont ezzel tüntetik ki az egyik legnagyobb kortárs rendezőt. Mégpedig egy VR, azaz virtuális valóság-filmért.

Az Amerikai Film Akadémia 90 éves történelme során eddig 19-szer adott át különdíjat. Legutóbb 22 évvel ezelőtt a Toy Story-nak, az első, számítógéppel készült, egészestés film elismerése gyanánt. 2018-ban egy újabb filmet méltatnak a kitüntetéssel, mégpedig a Cannes-ban debütált Carne y Arenát. Alejandro González Inárritu (BirdmanA visszatérő) részesül a díjban.

A Carne y Arena (Hús és homok) a virtuális valóság, fizikai tárgyak és videós bizonyítékok kombinációja, amely a mexikói migránsok útját meséli el az amerikai határon keresztül. A nézőket magával a fallal is szembesíti a film. A hat és fél perces, 360 fokos körben nézhető alkotás bemutatja továbbá a farkasokat, a sivatagot, a helikoptereket, amelyekkel az út során találkoznak a bevándorlók.

Alejandro González Iñárritu
Alejandro González Iñárritu

Az Oscar-szobrot „a történetmesélés látnoki és elementáris erejének elismeréseként” kapja meg az alkotás. A rendezőn kívül a díj a producert, Mary Parentet, valamint az executive producert, Katie Calhoont illeti meg. Rajtuk kívül még meg kell említeni Emmanuel Lubezki operatőrt, akinek elmaradhatatlan érdemei vannak az alkotás elkészültében.

Reméljük, hamarosan mi is láthatjuk a Carne y arenát. A forgalmazón kívül már csak egy VR-szemüveg és egy ilyen filmet lejátszani képes moziterem kell hozzá.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com