Hírek

Meryl Streep Hamupipőként kapta vissza cipőjét

A 12-szeres jelölt fekete-fehér film összesen hét szobrocskát vihetett haza a BAFTA (Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia) 65. díjkiosztóján, így a vasárnapi ceremónia egyértelmű győztese Michel Hazanavicius rendező munkája lett. Az eggyel kevesebb nominációval büszkélkedhető Suszter, szabó, baka, kém viszont csak kétszer tudta jelölését díjra váltani. A legjobb színésznő Meryl Streep lett A Vasladyben nyújtott alakítása alapján.

A némafilmes nem csak a szobrok mennyiségével büszkélkedhet, hiszen a legrangosabb díjakat sikerült elvinnie, többek között a legjobb filmért, a legjobb rendezésért (Michel Hazanavicius), a legjobb színészi teljesítményért (Jean Dujardin), vagy a legjobb eredeti forgatókönyvért is kitüntették. Az utóbbi díj átvételekor a rendező viccelődve elmondta, hogy meglepődött, mivel sokan mondták neki: „dialógusok nélkül nincs is forgatókönyv”. Jean Dujardin is megtisztelve érezte magát, hiszen olyan ország ismerte el, aki magáénak tudhatja Laurence Oliviert, William Webb Ellist (a rögbi feltalálója) vagy Benny Hillt.

A Suszter, szabó, baka, kém társírója (Peter Straughan) a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díj átvételekor elismerte a vetélytárs sikerét: „Szeretném megköszönni A némafilmesnek, hogy nem egy könyvből adaptálták.” A kémfilmet emellett a legjobb brit filmért járó szoborral is kitüntették. A legjobb színésznő Meryl Streep lett, aki Margaret Thatcher szerepét öltötte magára, ezzel harminc év után ismét elnyerve a BAFTA-díjat (utoljára 1981-ben A Francia hadnagy szeretője főszerepéért – a szerk.). A díjátadót kicsit feldobta, hogy a pódium felé igyekezve Hamupipőkeként elhagyta egyik cipőjét, amelyet az egy évvel korábban legjobb színésznek választott, most pedig díjátadóként jelen lévő Colin Firth segített vissza a díjazott lábára.

A másik vesztes A leleményes Hugo, amely kilenc díjért volt versenyben, de csak kettőt vihetett haza: a legjobb hangért és a legjobb látványtervezésért járót. A film rendezőjét, Martin Scorsese-t viszont akadémiai tagsággal illették, amelyet korábban olyan nagy neveknek osztottak ki, mint Charles Chaplin, Alfred Hitchcock vagy Woody Allen. John Hurt Életműdíjat kapott. Ezen kívül elismerésben részesítették Christopher Plummert (Kezdők) a legjobb férfi, Octavia Spencert (A segítség) pedig a legjobb női mellékszereplőként. A legjobb idegen nyelvű filmért folytatott versenyben Almodóvar alkotása, a Bőr, amelyben élek győzedelmeskedett a favorizált és nagy kritikai sikereket elért Nader és Simin – Egy elválás történetével szemben.

Igaz, az Arany Glóbuszt tartják az Oscar előszobájának, azért a BAFTA is előrejelzésként szolgálhat a legrangosabb filmes gála díjazottjait illetően. Ott A némafilmes (10 jelölés) nagy ellenfele nem a csak három díjra jelölt és brit filmként a BAFTA által felkarolt Suszter, szabó, baka, kém lehet, hanem a 11 díjra is esélyes A leleményes Hugo is.

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés