Hírek

Kiderült, ki és miért járatta le plakátokon Meryl Streepet

Egy Los Angelesben élő jobboldali gerillaművész elismerte, hogy ő készítette a tucatnyi plakátot, amelyek Meryl Streepet ábrázolják Harvey Weinstein társaságában, „tudott róla” felirattal. A plakátokat revánsnak szánta azért, mert az Oscar-díjas színésznő bírálta Donald Trump amerikai elnököt.

Sabo, aki egykoron az amerikai haditengerészetnél szolgált, a The Guardian című brit napilapnak felfedte, hogy ő készítette a posztereket. A „tudott róla” felirattal azokra a vádakra utalt, amelyek szerint Meryl Streep tudott Harvey Weinstein állítólagos szexuális zaklatásairól.

A 49 éves gerillaművész elmondta, hogy két segítőtársával együtt gondolták ki az akciót. A plakátolást megtorlásnak szánták, mert legutóbbi filmjét, A Pentagon titkait Streep felhasználta arra, hogy arcul üsse Donald Trumpot. „Nagy csapást mér ránk, ezért mi is visszaütünk” – mondta.

A tucatnyi plakát kedden jelent meg Los Angeles-szerte. Egyet Meryl Streep házának közelében függesztettek ki, egyet a színészek céhe székházánál, egyet pedig A Pentagon titkait készítő 20th Century Fox filmstúdiónál.

Sabót az Egyesült Államokban a jobboldali Banksyként emlegetik. A férfi azt vallja, hogy a konzervatívok az új punkok. Szenvedélyeket keltő műalkotásokat árul konzervatív rendezvényeken és honlapján, valamint olyan embereknek dolgozik, mint a jobboldali Breitbart News hírportál republikánusokat megosztó egyik korábbi befolyásos szerkesztője, Milo Yiannopoulos.

Sabo elismerte, nincs tudomása arról, hogy Streep ténylegesen tudott volna Weintsein állítólagos szexuális zaklatási ügyeiről.

„Nem ültem vele egy szobában. Nem vagyok száz százalékig biztos benne. De azt mondom, hogy a filmiparban bárki tudhatott róla. Úgy gondolom, ő tudott róla. Még az is lehet, hogy ő szállított friss húst Weinsteinnek” – fejtegette.

A plakátkampány „megkoronázta” az igencsak forró hetet Meryl Streep számára: magyarázkodnia kellett, mert Rose McGowan színésznő – akit Harvey Weinstein megerőszakolt – képmutatással vádolta meg Hollywood nagyasszonyát, és azzal, hogy csöndben maradt, amikor társai feltárták a zaklatási ügyeket.

Streep, aki számos Weinstein-filmben dolgozott, és egyszer viccesen Istennek nevezte a filmproducert, tagadta, hogy bármilyen tudomása lett volna a szexuális erőszakról, zaklatásokról. „Nem szándékosan maradtam csendben. Nem tudtam róla” – írta közleményében.

Sabo, aki korábban Barack Obamát, Hillary Clintont, Bernie Sanderst és számos más baloldali személyt is célkeresztjébe vett, elmondta, egy konzervatív munkatársa javasolta, hogy indítsanak kampányt A Pentagon titkai című, Steven Spielberg rendezte film ellen, mert azt felhasználták arra, hogy támadják Donald Trump amerikai elnököt. Végül csak Streepet vették célba, aki év eleji Golden Globe-beszédében hevesen bírálta az amerikai elnök idegengyűlölő megnyilvánulásait.

A Pentagon titkai a Pentagon-iratok 1971-es kiszivárogtatásának történetét mutatja be. A Lyndon B. Johnson elnöksége alatt készült, titkosított dokumentum azt mutatta be, hogy a vietnami háború csak totális kudarc lehet az Egyesült Államok számára. Egy a dokumentum elkészítésében részt vett katonai szakértő adta át a jelentés egy példányát a The New York Timesnak, amely hosszas mérlegelés után elkezdte ismertetni azt. A kormány eljárást indított az amerikai lap ellen, amely leállította a közlést. Ez után több lap is úgy döntött, hogy folytatni kell az iratok ismertetését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com