Fókuszban Hírek

Meryl Streep lesz a Berlinale zsűrielnöke

meryl_streepA háromszoros Oscar-díjas amerikai színésznő, Meryl Streep less a 66. Berlini Filmfesztivál zsűrijének elnöke. Hosszú pályafutása ellenére ez lesz az első alkalom, hogy magára vállalja a zsűri szerepét egy filmfesztiválon.

„Meryl Streep az egyik legkreatívabb és legsokoldalúbb filmművész. Rendkívüli tehetsége iránti lelkesedésünk jeleként 2012 ben életművéért neki ítéltük a tiszteletbeli Arany Medvét. Nagyon boldog vagyok, hogy visszatér Berlinbe, és művészi tapasztalataival elvállalja a nemzetközi zsűri elnökségét.” – nyilatkozta a Berlinale igazgatója, Dieter Kosslick.

Meryl Streep már több, mint 40 nagyjátékfilmben szerepelt, és a világ egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb színésznőjeként tartják számon. Megszámlálhatatlan díjat és jelölést tudhat magáénak, köztük a példátlan számú Oscar-jelölést (19), amiből hármat díjra is váltott. Nyolcszor kapott Golden Globe-ot, és további húsz alkalommal nominálták.

Nemzetközi áttörése a késő ’70-es években történt, amikor a Holokauszt című tévésorozatban, Michael Cimino A szarvasvadász című drámájában (ez volt az első Oscar-jelölése 1978-ban), valamint egy válás drámáját bemutató Kramer kontra Kramerben (1979, rendezte Robert Benton) is szerepelt. Utóbbi szerepével nyerte el az első Oscar-díjat. Az Amerikai Filmakadémia második alkalommal a Sophie választásában nyújtott alakításáért díjazta (1982, rendezte: Alan J. Pakula), legutóbb pedig 2012-ben a Vaslady címszerepéért. Jelenleg a A szüfrazsett című drámában nyújtott alakításáért tartják esélyesnek az Oscar-díjra.

A színésznő már számos alkalommal volt a Berlinale vendége: 1999-ben elnyerte a Berlinale Camera-díjat, 2003-ban Nicole Kidmannel és Julianne Moore-ral együttesen Ezüst Medvét kapott Az órákért. 2006-ban Az utolsó adás miatt volt látható többek között a rendező, Robert Altman társaságában, majd 2012-ben megkapta a fesztivál szervezőitől a tiszteletbeli Arany Medvét.

„Bármilyen körülmények között izgalmas visszatérni a fesztiválra, de a zsűrifeladatok elé igazán nagy élvezettel és várakozással nézek. A felelősség némiképp ijesztő, mivel még soha nem voltam semminek sem az elnöke, de remélem, sikerül követnem a korábbi, előkelő zsűrik által teremtett példát. Hálás vagyok a megtiszteltetésért.” – mondta Meryl Streep a zsűrielnökségét illetően.

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés