Hírek

Mészáros Márta: Andrzej Wajda zseniális művész és nagy szabadságharcos volt

meszaros-marta„Ha valaki ismerni akarja a lengyel történelmet, meg kell néznie Andrzej Wajda filmjeit” – mondta Mészáros Márta az MTI-nek.

Andrzej Wajda kilencvenéves korában, vasárnap halt meg. Az Oscar-díjas művész halálát tüdőelégtelenség okozta. Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint a rendezőt napok óta kórházban, mesterséges kómában tartva ápolták.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

„Magyarországon ilyen kaliberű művészek, legalábbis filmesek nincsenek. Egész életében a lengyel szabadságért harcolt, részt vett a Szolidaritás mozgalomban, közeli barátság fűzte Lech Walesához és II. János Pál pápához is. A legszabadabb ember volt, akit ismertem” – mondta Mészáros Márta.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező elmondta: Andrzej Wajda rendkívül színes személyiség volt, a filmkészítés és a közéleti szerepvállalása mellett festett és filmrendezői iskolát is indított Varsóban.

„Ha valaki ismerni akarja a lengyel történelmet, meg kell néznie Andrzej Wajda filmjeit” – fogalmazott Mészáros Márta, aki szerint a filmrendező szelleme, valamint szabadságról, demokráciáról és tisztességről szóló alkotásai ma is rendkívül erős jelenléttel bírnak Lengyelországban. Filmjei közül a magyar rendező korszakalkotó, társadalmi szempontból alapvető műként emelte ki a Hamu és gyémánt, a Vasember és a Katyn című alkotásait.

andrzej_wajda„Andrzej Jancsó Miklós nagy barátja volt, a Szegénylegények összekötötte őket. Amikor Londonban látta a filmet, azt írta egy levelezőlapon, hogy Jancsó, most már elmehetek hozzád asszisztensnek” –idézte fel Mészáros Márta.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés