Hírek

Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját

Fotó: MTI

Első magyar alkotóként Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját a 34. Európai Filmdíj-átadón december 11-én Berlinben.

Mészáros Márta 1968-ban rendezte első játékfilmjét, az Eltávozott nap című játékfilmet. A film fiatal főszereplőnője a családját kutatja. Ez a film volt az első női rendezésű magyar film. A nemzetközi áttörést 1975-ben Berlinben az Örökbefogadás című film hozta meg számára, amelyért – első női rendezőként – Arany Medvét kapott. A film egy magányos középkorú nő és egy 17 éves lány történetét mutatja be. A téglagyári dolgozó fiatal nő életét bemutató Kilenc hónap 1977-ben Fipresci díjat nyert Cannes-ban. Ezt követte 1978-ban az Olyan mint otthon című filmje, amely egy Amerikából Magyarországra visszatérő férfi és egy fiatal lány között barátságáról szól.

1980-ban megint bekerült Mészáros Márta egyik filmje a Cannes-i versenyprogramba.

Az Örökség című filmben egy zsidó boltoslány kihordja terméketlen barátnője gyermekét.

Mészáros Márta filmjei gyakran érintik saját vagy családja tapasztalatait és ez leginkább a Napló-filmjeiben mutatkozik meg. A Napló gyermekeimnek Grand Prix-t nyert Cannes-ban 1984-ben. Három évvel később a Napló szerelmeimnek Ezüst Medvét nyert Berlinben. 1990-ben a Napló apámnak, anyámnak Europa Cinema Platinum elismerést kapott Viareggióban.

2004-ben A temetetlen halott címmel Mészáros Márta filmet készített Nagy Imréről, az 1956-os forradalom vezető alakjáról. Legutóbbi filmje 2017-ben készült el. Az Aurora Borealis – Északi fény, amely 2017-ben készült a háborút követő Bécset mutatja be egy szokatlan anya-lánya szemszögből.

Gyöngyösi Lilla a film kapcsán beszélgetett a rendezőnővel a mindig újrakezdődő magyar történelemről, a női film ismérveiről és arról, hogy milyen előnyökkel jár, hogy az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia tagja lett.

„A nők élete még mindig feudális” – interjú Mészáros Mártával

 

Az Európai Filmakadémia nagy büszkeséggel ismeri el életműdíjával Mészáros Mártát, minden idők egyik legjelentősebb női rendezőjét. A szervezet 34 éves fennállása során először ismer el életműdíjjal egy közép-kelet európai rendezőnőt. A díj alkalmából és az Európai Filmakadémiával együttműködve, a MUBI november közepétől bemutatja Mészáros Márta életművének kiemelkedő alkotásait.

Mészáros Márta a 34. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 11-én Berlinben, a ceremónia online is követhető lesz.

Keleti Léda

Podcast

Hirdetés

Hirdetés