Hírek

Mészáros Márta munkássága előtt tiszteleg a GoEast filmfesztivál

Mészáros Márta munkássága előtt tiszteleg a közép- és kelet-európai filmművészetet ünneplő wiesbadeni GoEast filmfesztivál – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint a Német Filmintézet (DIF) immáron 17. alkalommal rendezi meg április 26. és május 2. között a Rajna-vidéki nagyvárosban az idén mintegy 140 alkotást felvonultató seregszemlét, amelynek közönségét 15 magyar film és izgalmas szakmai programok is várják.

Mészáros Márta munkássága előtt a GoEast Homage programja tiszteleg a világhírű magyar filmrendező-forgatókönyvíró személyes részvételével. Összesen tíz alkotás lesz műsoron, köztük ez életmű első játékfilmje, az Eltávozott nap (1968), a Berlinale Arany Medve-díjas Örökbefogadás (1975), a cannes-i filmfesztiválon díjazott Kilenc hónap (1976) és a világszerte méltatott Napló-sorozat (1982-1999).

Mint írják, a retrospektívhez kapcsolódva Nők a kamera mögött címmel szimpóziumot tartanak Wiesbadenben, amelynek középpontjában Közép- és Kelet-Európa első női filmrendezői és alkotásaik lesznek. Vera Chytilová, Kira Muratova rendezéseivel együtt Elek Judit Majd holnap című filmje is műsoron lesz.

Az állampolgár főszereplője, Dr. Cake-Baly Marcelo)

A GoEast idei versenyprogramjába Vranik Roland Az állampolgár (az alsó képen) című alkotása kapott meghívást, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit. A magyar alkotás világszerte szép sikerrel szerepel a fesztiválokon, Portugáliában a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválon a legjobb dráma díját nyerte el, és legutóbb Hágában kapta meg az egyetemisták zsűrijének díját.

Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című száz év történelmén átívelő és négy generáció történetét bemutató filmje a GoEast fesztivál Highlights válogatásában lesz látható. A magyar mozikban közel 40 ezer nézőt elért film főszerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli és a februárban 102 évesen elhunyt lengyel színészlegenda, Danuta Szaflarska látható.

A kísérleti filmek versenyébe (Open Frame) két magyar alkotást is meghívtak, így szerepelni fog a programban Varga Noémi A legvidámabb barakk című rendezése, amellyel a londoni Royal College of Art mozgókép szakán diplomázott, valamint Lichter Péter Non-Places: Beyond the Infinite című alkotása – olvasható a közleményben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya