Hírek

Mészáros Márta veheti át az idei Pulai Filmfesztivál életműdíját Horvátországban

Mészáros MártaMészáros Márta Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró veheti át a legrégebbi és legrangosabb horvát filmfesztivál, a 63. Pulai Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát.

A kitüntetést a Pulai Játékfilmfesztivál művészeti tanácsa adja át Mészáros Mártának szombaton, július 9-én, ezt követően a magyar filmrendező ünnepélyesen megnyitja a rendezvényt.

A szervezők a díjjal és az idei programmal a női alkotók előtt is tisztelegnek, akik nagymértékben hozzájárultak a világ filmművészetéhez: versenyprogramban szereplő alkotások felét nők jegyzik, valamint a Nők az európai és a horvát filmben címmel kerekasztal-beszélgetést is szerveznek.

Mészáros Márta volt az első, aki nőként filmet rendezhetett (Eltávozott nap, 1968) Magyarországon – olvasható a filmfesztivál méltatásában, amely kiemeli, hogy a nőiség és a női életsors ábrázolása Mészáros Márta filmjeinek egyik legjellegzetesebb vonásává vált, ezt számos fesztiváldíjas játékfilmje bizonyítja.

Ő volt az első nő, aki a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 1975-ben Arany Medve-díjat kapott Örökbefogadás című filmjéért, majd a feminista mozgalom vezető alakjává vált – írják. Ezt követően számos rangos filmfesztiválon vehetett át díjakat filmjeiért: a Kilenc hónap című filmjéért Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 1977-ben FIPRESCI-díjat kapott, a Napló gyermekeimnek című filmjéért 1984-ben elnyerte a cannes-i seregszemle zsűrijének nagydíját.

A Pulai Filmfesztiválon Mészáros Márta öt filmjét is vetítik: az Örökbefogadás, a Napló gyermekeimnek, a Napló szerelmeimnek, a Napló apámnak, anyámnak és a Temetetlen halott című filmeket.

A fesztiválon, amelyet 1954-ben rendeztek meg először, 2001-től szerepelnek külföldi filmek. Az eseményt a brit The Guardian című lap néhány éve Európa három leglátványosabb szabadtéri fesztiválja közé sorolta. A vetítések színhelyéül szolgáló, az első századból származó római aréna (a svájci Locarno és a szicíliai Taormina mellett) a világ legnagyobb szabadtéri mozija.

Az idei filmfesztivál július 16-ig tart. Egy hét alatt nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait vetítik az ötezer nézőt befogadó arénában és más helyszíneken a városban. A versenyre 105 alkotást neveztek: 31 játékfilmet, 52 rövidfilmet és 22 vizsgafilmet. A kiválasztott alkotások közül 16 horvát, illetve koprodukciós játékfilmet, 18 rövidfilmet, valamint 16 külföldi játékfilmet láthatnak az érdeklődők. A filmeket angol és horvát felirattal is vetítik.

A kísérőprogramok között lesz rövidfilm- és gyermekfilmfesztivál, kiállítások, koncertek és könyvbemutatók.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com