Hírek

Mi ez az egész SZFE botrány? – A követelésektől, a világsztárokon át a FREE SZFE filmfesztiválig

Borbély Alexandra egyike azoknak, akik már nyáron az SZFE mellé álltak

FreeSZFE posztok, kiírások, táblák és szalagcímek mindenhol: a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói napok óta tiltakoznak az intézmény alapítványi kézbe kerülése ellen. Íme egy rövid összefoglaló az alapítványi kiszervezés problematikusságáról és az egyetemet jelenleg is elfoglaló hallgatók követeléseiről.

A héten igen csak nehéz volt elkerülni az SZFE körül egyre jobban bontakozó botrányt, most megpróbáljuk röviden összeszedni, miről is szól az egész. Noha a kormány már nyár elején belengette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 1-jétől az államtól átkerül egy alapítvány kezébe, a tanév kezdetének közeledtével megmozdult az egyetem hallgatósága, akik talán az utolsó pillanatig abban reménykedtek, hogy a döntés még visszafordítható. Nem így lett.

Persze a döntés szembeni ellenállás már a nyáron megindult, hiszen számos egyesület állt ki az SZFE mellett, illetve több videó is kikerült a hazai szín- és filmjátszás alkotóival a netre, akik az egyetemet éltetik.

De mi is a legnagyobb probléma azzal, ha egy alapítvány kezében van az SZFE?

A hallgatók és az azóta felmondó tanárok (köztük olyan nevek, mint Máté Gábor, Enyedi Ildikó vagy Ascher Tamás) egyaránt azt hangoztatják, hogy a döntéssel csorbult az egyetem autonómiája. Állami iskolából magánegyetemmé tették az SZFE-t, ráadásul úgy, hogy a vezetőséget sokáig nem is értesítették a változásokról. A Vidnyánszky Attila vezette alapítvány ötfős kuratóriumában továbbá egyetlen név sem szerepel, akinek korábban szoros köze lett volna az egyetemhez vagy akit az intézmény vezetősége ajánlott a kormánynak.

Az alapítványi kézbe kerülés azt is jelenti, hogy a vezetőség tagjait és a tanárokat mostantól nem az egyetem választja meg. Vidnyánszky megjelenésével pedig attól is sokan tartanak, hogy az oktatás is új irányt vesz és erőltetetten nyit majd a nemzeti és keresztény világnézet felé. Az Alapító Okirat elleni tiltakozás jegyében mind az egyetem szenátusa, mind a vezetősége lemondott, a diákok pedig bevették magukat az egyetem épületébe.

Hazai és nemzetközi alkotók álltak ki az SZFE mellett

Lehet, hogy csak egy-egy közösségi médiás poszt erejéig, de akkor is hihetetlenül jó látni, hogy a filmes világ legnagyobbjai is szolidaritásukat fejezték ki az egyetem mellett. FREE SZFE-s pólóban mászkált Cate Blanchett, ugyanezzel a tenyerére írva fotózkodott Sir Ian McKellen és Eva Green, Cuba Gooding Jr. telefonba írva mutatta ki támogatását, de több olyan petíciót is aláírtak a hazai és nemzetközi alkotók is, amely az SZFE követeléseinek megvalósítását támogatják. Előző vasárnap pedig ezrek tüntettek az egyetem mellett Budapesten.

Many thanks to Sir Ian McKellen ?✋❤️?

Geplaatst door Színház- és Filmművészeti Egyetem op Dinsdag 8 september 2020

Na és mik is ezek a követelések?

A sztrájkkal fenyegető egyetemi diákok és tanárok Magna Charta Universitatum címen adták ki a maguk tíz pontját, amelyben pontosan megfogalmazzák, milyen változások mellett hagynának fel az ellenállással és a tüntetésekkel. Ahogy fogalmaznak:

„A Magna Charta Universitatum pontosan azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján mi el tudjuk képzelni az együttműködést.”

Elutasítjuk az Egyetem modellváltásáról szóló törvényt, annak jelenlegi formájában.
Elutasítjuk a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így a jelenlegi
kuratóriumot és felügyelőbizottságot is.
Elutasítjuk a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat.
Elutasítunk bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget.
Követeljük a Szenátus jogköreinek a visszaállítását.
Követeljük a lemondott Szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását.
Követeljük a jelenlegi kuratórium lemondását.
Követeljük, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az
alapítványhoz.
Követeljük, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából.
Követeljük, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe.

Amíg azonban nem reagál a kormány, az új alapítvány és nem történnek meg a várt változások, addig egyelőre úgy néz ki, hogy az egyetemen maradnak a diákok. A tanév kezdetét már így is eltolták egy héttel, a sztrájk pedig 21-én kezdődne meg és határozatlan ideig futna.

A művészet és a kultúra szabadságáért harcoló SZFE még arra is képes volt, hogy ilyen állapotok közepette is összerakjon egy filmfesztivált. A FREESZFE Filmfesztiválra olyan 3 perces alkotásokat várnak, amelyek az autonómia, a szolidaritás és a diákmozgalom témákat járják körbe. A diákzsűri mellett Enyedi Ildikó, Mundruczó Kornél és Hajdu Szabolcs értékelik majd a beérkező munkákat. Bővebben itt olvashatsz az eseményről.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com