Hírek

Chappaquiddick előzetes – Az igazság a 69-es Kennedy-botrány mögött

Chappaquiddick címmel érkezik John Curran rendezésében a Ted Kennedy botrányát bemutató igaz történetre épülő film. A 69-es autóbaleset új megvilágításba kerül. A főszerepben Jason Clarke.

1969-ben Edward (Ted) Kennedy hazafele tartott egy partyról a Chappaquiddick szigeten, amelyet a testvére korábbi kampányán dolgozók tiszteletére tartottak. Az autóban vele volt Mary Jo Kopechne, akivel állítólag pusztán szakmai volt közöttük a viszony. Amikor azonban egy kisebb hídhoz értek, Kennedy elveszítette uralmát a jármű felett és az autó a vízbe hajtott. A 62 óta szenátori pozícióban dolgozó Kennedy később azt mondta, több alkalommal is visszaúszott az autóhoz, hogy megpróbálja kiszabadítani Kopechne-t, de mindhiába. A férfi aztán kimászott a partra és hazament anélkül, hogy értesítette volna a hatóságokat meg úgy bárkit is, hogy segítsenek az akkor még élő nőn. Másnap ugyan felhívta a rendőrséget, de Kopechne holttestét addigra már megtalálták.

A botrány hatalmas volt, hiszen minden tagadása ellenére, a nyilvánosság szentül hitte, hogy ittas vezetésről volt szó, sokan pedig kételkedtek abban is, hogy Kennedy valóban mindent megtett-e a nő megmentéséért. Igaz ugyan, hogy két hónapos börtönbüntetésre ítélték, de csak felfüggesztett minősítésben, azaz ténylegesen nem kellett börtönbe vonulnia. Mindennek ellenére Edward újra indult és meg is választották, egészen 2009-es haláláig szenátorként működött.

A Chappaquiddick című film ezt az esetet dolgozza fel, illetve a nyomozásra és a Kennedy családra fókuszál majd.

A filmet John Curran rendezte és Andrew Logan írta. Jason Clarke mellett pedig szerepel még benne Kate Mara, Ed Helms, Jim Gaffigan, Clancy Brown, Taylor Nichols, Olivia Thirlby és Bruce Dern.

A Chappaquiddick 2018 áprilisában érkezik az amerikai mozikba, magyar forgalmazásáról egyelőre nem tudni.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya