Hírek

Mi lesz a Mátrix-folytatásban?

Egyre valószínűbb a Mátrix-folytatás: a forgatókönyvíró már nyíltan beszél róla. De ki és mi lesz benne?

Csaknem húszéves az első Mátrix, és könnyű elfelejteni, micsoda hisztériát váltott ki. A Wachowski-testvérek 1999-ben bemutatott cyberpunk filozófia-akciófilmje évekig tartotta lázban a világot: ruha-, szemüveg- és telefondivatot diktált, könyvek jelentek meg a mögöttes filozófiáról, játék- és képregény-kiegészítéseket kapott, egy animációs antológia és egy évekig futó MMORPG készült mellé…

A technikáit és stílusát pedig vagy egy tucat másik film másolta le (a Wachowskik mind mozitechnikában, mint rendezésben és látványtervezésben vadonatújat alkottak). A Mátrix témái – főképp a valóság és virtualitás – átszőtték a terjedőben lévő internettel amúgy is épp csak ismerkedő köztudatot, nem kevés filozófiát csempészve a formálódó online világba.

Folytatása, a Mátrix – Újratöltve és a záró rész, a Mátrix – Forradalmak a tetőpontra juttatta a lázat. 2003 valóban „a Mátrix éve” volt: még a bulvárlapok is címoldalon ordítottak a folytatásokról a premierek körül hetekben (az egyik hazai, emlékezetes módon, főoldalon-főcímben spoilerezte el az utolsó film zárását).

Ma talán-talán a Marvel-univerzum és az újraindított Star Wars tart annál a popkulturális penetrációnál, ahol annak idején a Mátrix.

Kész csoda tehát, hogy a Warner eddig várt a folytatással.

Zak Penn, a Warner Bros. által felkért forgatókönyvíró most elárult egy kevés információt.

Az író már korábban tisztázta, hogy nem rebooton vagy remake-en dolgozik – írja a Screenrant. Az új Mátrix-film tehát, ha megvalósul, szerencsére nem az eredeti filmek újraalkotása lesz (aminek a Wachowskik megszállottsága és tehetsége nélkül természetesen zéró esélye lenne felnőni a kihíváshoz). De Penn most azt is elárulta, hogy nem is közvetlen folytatásról van szó.

Igen, írok valamit. Nem reboot, nem folytatás, nézzétek az Animátrixot, olvassátok a képregényeket, hogy lássátok, mit alkottak a Wachowskik” – írja Penn a Twitteren.

Igen valószínűnek tűnik, hogy ezek az utalások

egy kiterjesztett univerzumra mutatnak.

A Forradalmak lezárása miatt egyébként is valószínűtlen a fő történet egyenesági folytatása, ám a Mátrix-univerzum szerteágazó és gazdag: aligha jelenthet problémát új sztorit alkotni benne.

Vagy akár számos új sztorit! A Mátrix-univerzum magában hordja egy akár Star Wars-méretű (és potenciálisan sokkal jobb minőségű) filmes franchise lehetőségét.

Ha csak a Mátrix-világ már ismert vonásait vesszük, akkor is elképzelhető számos roppant izgalmas új Mátrix-film ötlete – a Screenrant pompás cikkben szedte össze őket; csak szemezgetésül:
– Mi történik, miután az emberek tömegesen megtudják, hogy nem a valóságban élnek?
– Hogyan zajlott a gépek háborúja?
– Mi történt a korábbi Mátrix-szimulációkban?
– Hát a korábbi Kiválasztottakkal? És Zion régi ostromai alatt?
– Hogyan ébred öntudatra, szerette meg az embereket és tett szert jövőbe látásra az Orákulum?
– Mi Morpheus története?
– Mi zajlik másutt a jelenlegi Mátrixban?

Zak Penn (úgyszintén a Twitteren) egyebeket is hozzátett még. Először is azt, hogy túl korai még a spekuláció, nincs még szó rendezőről, stábról, szereplőkről, még a film stílusáról sem. Fel sem merült még, hogy visszatérnek-e régi szereplők – állítja.

Ez utóbbi olyannyira így van, hogy Keanu Reeves a napokban azt nyilatkozta: még semmit sem tud egy folytatásról. (Nem is tűnt különösebben lelkesnek.)

Penn hangsúlyozta: rengeteg tennivaló van még, mielőtt bármivel is a közönség elé állhatnak az alkotók és egyelőre a legelején járnak a folyamatnak.

De bármi is lesz a kreatív (és üzleti) döntések végeredménye: kevés olyan projekt zajlik ma Hollywoodban, ami felér egy kiterjesztett mozis Mátrix-univerzum lehetőségeivel.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés