Hírek

Michael Keaton, Rachel McAdams és Mark Ruffalo az egyház ellen

spotlight Igen csak hangulatos, és bámulatosan sok ismert színészt felvonultató előzetessel jelentkezik az igaz történet alapján készült Spotlight.

2002-ben a Boston Globe egy megrázó leleplező sorozatot adott ki, melyben napvilágra került, hogy a Bostoni Érsekség évtizedeken át foglalkoztatott egy papot, John Geoghant és parókiáról parókiára helyezte őt át, annak ellenére, hogy szilárd bizonyítékok voltak rá, hogy Geoghan szexuálisan bántalmazott gyerekeket.

Az újság Spotlight Team elnevezésű csapata hónapokon keresztül foglalkozott az üggyel, kutatott és nyomozott: fényképeket, leveleket, üzeneteket, hivatalos és egyházi dokumentumokat vizsgáltak át, hogy végül összeálljon a kép. Az ügy érthetően nagy felháborodást keltett mind egyházi, mind politikai vonatkozásban. Hatására pedig az USA-ban újraírták az egyházi személyekre vonatkozó ilyen témájú ügyeket érintő kivizsgálásokat és büntetéseket.

Ezt, az azóta is precedens értékű oknyomozó újságírói munkát mutatja be a film. Az inkább színészi játékáról ismert Tom McCarthy (Siriana, A dicsőség zászlaja, Drót, 2012, Pixel) ezúttal – ötödik alkalommal – a kamera mögé ült. A Fel! forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölt McCarthy olyan meglepően gazdag sztárgárdát kovácsolt össze legújabb filmjéhez, hogy ha másért nem, ezért érdemes lehet a figyelemre a Spotlight.

Rachel McAdams, Michael Keaton és Mark Ruffalo mellett láthatjuk majd a mostanában leginkább a Ray Donovan sikerei kapcsán egyre jobban befutó Liev Schreibert, Stanley Tuccit, a Mad Menből ismert John Slatteryt, Billy Crudupot, a Helyszínelők örök Jim-ét alakító Paul Guilfoylet.

Az előzetes alapján izgalmas, érdekes és drámai filmre számíthatunk, kifogástalan színészi játékkal. A Spotlight november 6-án érkezik az amerikai mozikba, magyar forgalmazásról egyelőre nem tudni.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com