Hírek

Michael Mann-ről forgat dokumentumfilmet Guillermo del Toro

Michael Mann

Del Toro számára új lenne a dokumentumfilmes műfaj, de úgy tűnik, Mannt nagyon szereti.

Újabb híres rendezőről forgat dokumentumfilmet egy másik híres rendező: Susan Lacy Spielbergje, illetve Noah Baumbach és Jake Paltrow De Palmája után a cannes-i fesztiváligazgató, egyben a Lumiére Filmfesztivál alapítója, Thierry Fremaux a fesztiválján levetítette a legendás Szemtől szemben rendezői változatát, majd bejelentette, hogy Michael Mann-ről Guillermo del Toro készít dokumentumfilmet.

Michael Mann rendező, forgatókönyvíró és producer Chicagoban született 1943-ban. 1968 óta dolgozik a filmszakmában, rendezőként 1981-ben mutatkozott be Thief című mozifilmmel. Azóta olyan sikeres filmeket készített, mint Az embervadász, Az utolsó mohikán, A bennfentes, a Collateral vagy a Közellenségek.

Del Toro és Mann

A TV Overmind szerint Guillermo del Toro kilépne a komfortzónájából a dokumentumfilmmel, hiszen eddig jórészt horrorokat és akciófilmeket készített (Ördöggerinc, A faun labirintusa, Hellboy). Legújabb filmjét, a velencei Arany Oroszlán-díjas The Shape of Watert A víz érintése címmel nálunk jövő februárban mutatják be.

Del Toro régebben is tisztelettel beszélt Mann-ről, a közösségi médiában is dicsérte a munkáit, köztük a Szemtől szemben-t is: azt írta róla, hogy ez a darab szerepel a filmművészet lexikonjában.

A készülő dokumentumfilmről további részleteket nem tudni, így azt sem, hogy pontosan miről fog szólni és mikor kezdődnek a munkálatai. Így Del Toro rajongói joggal aggódhatnak, hogy esetleg nem is lesz semmi a projektből, hiszen a rendező korábban is rengeteg filmtervet hagyott félbe.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu