Hírek

Mijazaki Hajao Oscar-jelölt rajzfilmjét nézték meg tavaly a legtöbben Japánban

The Wind Rises

 

mijazakiMijazaki Hajao Feltámad a szél című rajzfilmjére váltottak legtöbben jegyet tavaly Japánban. Az éves bevételi toplista élén is animációs filmek állnak – közölte szerdán a japán filmproducerek szövetsége.

Mijazaki történelmi filmjét, amely egy második világháborús harci repülőgép tervezőjéről szól, az amerikai filmakadémia a legjobb animációs film Oscar-díjára jelölte. A mester utolsó munkájaként hirdetett produkcióra 12,02 milliárd jenért (26 milliárd forintért) váltottak jegyet a japán nézők. Öt éve, Mijazaki Ponyo a tengerparti sziklán című rajzfilmjének megjelenése óta nem volt példa arra, hogy japán alkotás tízmilliárd jen fölötti bevételt érjen el a szigetországban.

A tavalyi toplistán Mijazaki munkáját a Disney Szörny Egyetem című animációja követi 8,9 milliárd jenes (19 milliárd forintos) jegyeladással, a harmadik helyet pedig a One Piece Film Z című, ugyancsak japán rajzfilm szerezte meg 6,8 milliárd jennel (14 milliárd forinttal). Az első öt legnézettebb produkció közé A nyomorultak és a Ted került még be a mozis bevételek alapján. A szövetség szerint tavaly összesen 194,2 milliárd jen (421 milliárd forint) folyt be a mozik kasszájába, ami az előző évhez képest 0,5 százalékos visszaesést mutat. A teljes bevétel 60,6 százalékát japán produkciók adták, a hazai munkák bevételének túlsúlya a külföldi filmekéhez képest hat év óta töretlen tendenciát mutat. 2013-ban rekordszámú, 1117 filmet mutattak be a japán mozik, 134-gyel többet, mint egy évvel korábban. A növekedés a digitális produkciók számának emelkedésével magyarázható. A mozilátogatók száma 0,5 százalékkal emelkedve elérte a 155,9 milliót. A japán nézők tavaly 3318 vászon elé ülhettek le a mozikban, egy év alatt 28-cal bővült a vetítővásznak száma.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com