Hírek

BAFTA-tagságot kap Mike Leigh filmrendező

mike_leighMike Leigh filmrendező életművét legrangosabb kitüntetésével, BAFTA-tagsággal ismeri el a brit filmakadémia – közölte kedden a BBC News. 

A 71 esztendős filmes saját szavai szerint “megindultan, elragadtatottan és meglepetten” fogadta a díjazásáról szóló bejelentést. A Brit Film- és Televízió-művészeti Akadémia (BAFTA) 1996-ban különdíjával jutalmazta a rendezőt a brit filmművészethez való hozzájárulásáért.

Leigh legutóbbi alkotása, a Mr. Turner négy jelölést kapott a BAFTA díjaira. A fontosabb kategóriákból – a legjobb film, a legjobb brit film és a legjobb színész mezőnyből – ugyanakkor sokak meglepetésére kiszorult. Pedig a J. M. W. Turner brit festőművésztől szóló életrajzban a címszerepet alakító Timothy Spall tavaly tavasszal Cannes-ban elnyerte a legjobb színésznek járó pálmát.

Amanda Berry, a brit filmakadémia igazgatója a Titkok és hazugságok, a Vera Drake és a Hajrá, boldogság! rendezőjét “igazi újítónak, művésznek és kivételes filmkészítőnek” nevezte, aki rendkívüli és egyedülálló teljesítményével járult hozzá a filmművészethez.

Az ötszörös Oscar-jelölt Leigh a vasárnapi BAFTA-díjátadó gálán veheti át elismerését. A ceremóniát a londoni Királyi Operában rendezik meg, a műsor házigazdája Stephen Fry lesz.

A brit filmakadémia tavaly Helen Mirrent tüntette ki tagságával, korábban Alfred Hitchcock, Steven Spielberg és Martin Scorsese is elnyerte a címet.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com