Hírek

Két életrajzi sorozat is készül Mike Tysonról: az egyiket támogatja, a másik miatt dühöng

Ugyan a hír, miszerint újabb életrajzi alkotás érkezik a bokszolóról, korántsem nevezhető frissnek – már 2015-ben kiderült, hogy Scorsese lesz a producer és talán a rendező is, két évvel később pedig hogy Jamie Foxx játssza majd Tysont –, az elmúlt négy évben viszont nagyjából semmiféle új fejlemény nem érkezett a produkcióról, egészen mostanáig. Ráadásul az is kiderült nemrég, hogy a Hulu szintén sorozatot készít a bokszolóról, amitől viszont Tyson már egyáltalán nem boldog.

Először beszéljünk a Scorsese nevével fémjelzett biopic-ről. Mikor először röppentek fel a hírek az újabb Mike Tyson életéről szóló alkotásról, sokan latolgatták, hogy Martin Scorsese kerül-e a rendezői székbe is, vagy „csak” produceri minőségében felel majd érte. Nos, a friss hírek szerint a válasz az utóbbi, a direktor pedig Antoine Fuqua lesz, aki többek között A hét mesterlövész, a Támadás a Fehér Ház ellen és a Mélyütés című filmek rendezője is. Utóbbi egyébként szintén sportfilm, úgyhogy Fuqua-nak már van gyakorlata a műfajban.

Ahogyan Foxx-nak is az életrajzi filmek terepén. 2004-ben Ray Charlest alakította, amelyért nagyjából minden rangos filmművészeti elismerést elnyert, többek közt a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar -és Golden Globe-díjat is.

Az újdonság a projekttel kapcsolatban a rendező személye mellett a formátum: eddig ugyanis arra számítottunk, hogy film készül a bokszolóról, ám a legfrissebb hírek már egyértelműen minisorozatról számolnak be, amely a Tyson címet viseli. Csupa, bokszolókról szóló életrajzi sportfilmben/drámában jártas nagypályás alkotó kezébe kerül tehát a sorozat – Scorsese 1980-as klasszikusa, a Dühöngő bika Jake LaMotta visszaemlékezésein alapul, Jamie Foxx a 2001-es Ali-ban Drew Bundini Brown bokszedzőt alakította, Mike Tyson pedig – Scorsese és Fuqua mellett – producerként felel a produkcióért.

Az tehát, hogy hiteles biopic-re számíthatunk, nem kérdés.

Az viszont igen, hogy mikor érkezik – a premierdátum továbbra is ismeretlen.

Kevésbé rózsásak a kilátásai a Hulu életrajzi sorozatának. Szinte a semmiből jelentették be februárban, hogy ők is igényt tartanak egy Tysonról szóló széria elkészítésére Iron Mike címmel, amitől a bokszoló már sokkal kevésbé volt boldog. A Hulu szériája mögött az Én, Tonya alkotói gárdája áll, így annak forgatókönyvírója, Steven Rogers és rendezője, Craig Gillespie, de még a főszereplője, Margot Robbie is, aki pedig az exec producer lesz. Tyson kifakadt, miután a streamingcsatorna bejelentette, hogy a tudta nélkül készítenek róla sorozatot, és „kulturális kisajátításnak” („cultural misappropriation”) nevezte azt.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés