Hírek

Miként éli túl James Franco a Harvey Weinstein-botrányt?

A világ legszexibb férfijának is megválasztott színész nemrégiben még nagy karrier előtt állt. Ám a szexuális zaklatás botrány az ő hírnevét is alaposan megtépázta, s az most a kérdés: ki tud-e lábalni nagyobb megrázkódtatás nélkül az ügyből?

James Franco karrierje egy McDonald’sban indult egy PizzaHut reklámmal. Bár elkezdte a UCLA-t, egy év után otthagyta az egyetemet, hogy színészetet tanulhasson. Emellett a McDonald’sban dolgozott, s itt kapta meg első szerepét egy reklámfilmben. 1999-ben az áttörést Judd Apatow Különcök és stréberek (Freaks and Geeks) című sorozata hozta el számára. Első főszerepét a Whatever It Takes című vígjátékban kapta, egy évvel később pedig Golden Globe-ot kapott, valamit Emmyre és SAG-díjra is jelölték James Dean alakításáért. 2002-ben megkapta a Pókember egyik főbb szerepét, ő játszotta Harry Osbornt. Beindult hát a siker, és James Franco 2007 és 2017 között több mint 40 filmben vállat szerepet színészként és/vagy producerként. És mindehhez még 2009-ben a Salon magazin a világ legszexibb férfijének választotta őt. Franco tehát csúcsra pörgött.

James Franco az Óz, a hatalmasban

2014-ben akadt ugyan egy kisebb ügye egy 17 éves lánnyal, de ez hamar tisztázódott. Akkor követett el nagy hibát, amikor az idei Golden Globe-díjátadón szolidáris akart lenni a nőkkel, és a Time’s Up mozgalom kitűzőjével az öltönyén jelent meg. A Los Angeles Timesban ezt követően jelent meg a cikk, melyben a kitűző miatt egy felháborodott nő szexuális zaklatással vádolta meg őt. Ennek folytatásaként Sarah Tither-Kaplan színésznő egy meztelen orgiajelenet forgatása közbeni élményéről mesélt, két korábbi tanítványa szintén panasszal élt ellene, és Katie Ryanek és Violet Paley-nek is volt mondandója róla. Franco és ügyvédje tagadták a vádakat, de legalábbis kisebbíteni igyekeztek. Sarah Tither-Kaplan és Violet Paley később azt nyilatkozták a Los Angeles Timesnak, hogy a Harvey Weinstein-botrány után Franco felkereste őket és megpróbálta helyrehozni a dolgokat. Ám a botránya épp az Oscar-szavazás előtt érte el a csúcspontját, így az addig nagy reményként számon tartott színész nem kívánatos személy lett, s így elúszott az esélye arra, hogy Oscar-díjra jelöljék.

Ennek ellenére James Franco nincs olyan rossz helyzetben, mint a Harvey Weinstein-botrány több nagyágyúja. Több élő példa is bizonyítja, hogy talán nagyobb vérveszteség nélkül tud kilábalni az ügyből – miként bizonyíték erre Gary Oldman avagy Dustin Hoffman esete.

Címkék

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com