Hírek

Milos Forman előtt tiszteleg Csehország

Milos Forman (1932- 2018) (Fotó: Wikipédia)

Milos Forman rendkívül egyéni módon volt képes látni az emberi életet, annak változásait, hányattatásait, abszurditásait, színeit és szépségeit mesteri módon tudta ábrázolni – hangsúlyozta Ilja Smíd cseh kulturális miniszter szombaton az előző nap elhunyt világhírű cseh rendezőre emlékezve.

Az Oscar-díjas filmrendező, a csehszlovák újhullám egyik meghatározó képviselője, aki olyan filmeket készített, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair és az Amadeus, 86 éves korában rövid betegség után pénteken az Egyesült Államokban halt meg. „Nagyon szomorú vagyok. Milos Forman alkotásait nagyon szerettem, emberként nagyon nagyra tartottam, csodáltam humorát, bölcsességét és ötleteit” – fogalmazott a miniszter.

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő a Twitteren a többi között arról írt, hogy Milos Forman halála nagyon érzékenyen érintette. Szerinte Forman a cseh filmművészet legmeghatározóbb és legsikeresebb személyisége volt.

F. Murray Abraham és Milos Forman az Amadeus forgatásán
F. Murray Abraham és Milos Forman az Amadeus forgatásán

„Milos Forman az az ember volt, akit igazán becsültem. Szerettem a hatvanas években készített filmjeit, természetesen a Tűz van babámot, vagy későbbi az Amadeust és a Valmont-t is. Mint szinte mindenki” – írta bejegyzésében az ügyvezető cseh kormányfő.

Eva Zaoralová, a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál korábbi művészeti igazgatója, kijelentette: Formannak nagy érdemei vannak abban, hogy a filmfesztiválra a világ filmművészetének nagy csillagai is ellátogattak. „Sokukat Forman győzte meg, hogy érdemes eljönni Karlovy Varyba” – nyilatkozta újságíróknak Zaoralová.

„Számomra Milos Forman egyike a cseh filmművészet, illetve a világ filmművészete legnagyobb rendezőinek” – vélekedett.

Itthon is nagy Milos Forman kultusza

[mks_pullquote align=”left” width=”300″ size=”16″ bg_color=”#cccccc” txt_color=”#000000″]A Hairen még mindig sírok[/mks_pullquote]

Milos Forman nemzedéke előtt a hatvanas években kinyíltak a lehetőségek – nyilatkozta Dudás Viktor filmkritikus az MTI-nek –, hiszen a televíziózás hatalmas alkotó energiákat szabadított föl. Hirtelen sokkal több tartalomra volt szükség, és ezt a technika fejlődése is követni tudta. A keleti blokk filmeseinek különleges formanyelvére az egész világ felfigyelt – tette hozzá.

A mai mozikban „vizuális szőnyegbombázás” látható, emberközpontú alkotások egyre ritkábban készülnek, de Milos Forman filmjei több évtized múltán sem ódivatúak, hatásuk ugyanolyan eleven, mint a bemutatásuk idején – hangsúlyozta.