Hírek

Teret neveznek el Milos Formanról

Milos Forman térnek fogják hívni a prágai Óvárosban álló Intercontinental szálloda előtti teret. Az eddig csak piazetaként emlegetett, nem túl nagy terület elnevezéséről a városi tanács döntött keddi ülésén.

A cseh származású Oscar-díjas amerikai filmrendező 86 éves korában, április 13-án hunyt el. Prága városa ezzel kíván tisztelegni emléke előtt.

Forman a Prágáról keletre fekvő Cáslav kisvárosban született, de élete és alkotásai a fővároshoz fűzik. A hatvanas évek elején Prágában végezte el a színművészeti főiskolát (FAMU), és első játékfilmje, a Fekete Péter szintén itt játszódik.

„Már egy évvel ezelőtt a város tiszteletbeli polgárává választottuk, bár a címet sajnos már nem tudta személyesen átvenni. Ezért nagyon örülök, hogy legalább így tiszteleghetünk emléke előtt. Egész életében sokat tett Prága és a Csehország jó hírnevéért, ezért megérdemli, hogy a városközpont egy fontos tere a nevét viselje” – jelentette ki Adriana Krnácová, a város főpolgármestere.

Milos Forman, aki a prágai tavasz 1968-as erőszakos letörése után távozott Csehszlovákiából az Egyesült Államokba, jórészt Prágában forgatta az 1984-ben bemutatott Amadeus című filmjét is, amely nyolc Oscar-díjat kapott. Alkotásai Magyarországon is ismertek és népszerűek.

A Hairen még mindig sírok – privát Milos Forman

A világhírű filmrendező háromszor nősült. Első házasságából származó két fia, Petr és Matej ikrek, színházzal foglalkoznak és Prágában élnek.