Hírek

Minden, amit A Gyűrűk Ura sorozatról eddig tudni lehet

Az Amazon toronymagasan egyik legbátrabb vagy legfelelőtlenebb – ez idővel kiderül – projektje kezd összeállni. Még mindig nagyon sok a homály és a kérdés, de többek között már az is kiderült, hogy az első évad 20 epizódból áll majd. Összeszedtünk mindent, amit A Gyűrűk Ura sorozatról eddig tudni lehet.

Nem kis fába vágta az Amazon a fejszéjét: J.R.R. Tolkien világhírű fantasy világát vinnék a kisképernyőre egy olyan mind szakmailag, mind a közönség által éltetett filmtrilógia után, mint Peter Jackson A Gyűrűk Urája. A trilógia összesen 30 Oscar-jelölést gyűjtött össze, amelyből 17-et díjra is tudott váltani. Nem csoda hát, hogy Hollywood ezen felbuzdulva A hobbitot is szétszedte és elnyújtotta három egészestés mozifilmre. Más kérdés persze, hogy utóbbi már korántsem sikerült annyira jóra vagy elismertre, mint a Tolkien alkotását megkoronázó első filmhármas. Most ebbe a versenybe száll be az Amazon, ami a kisképrenyőre hozná el az író univerzumának egy eddig feldolgozatlan korát.

Gyakran visszafordulhattak volna, de nem tették – Összehasonlítottuk A hobbitot és A Gyűrűk Urát

A sorozatról szóló kezdeti hírek legfontosabb eleme a projekt büdzséje volt: állítólag félmilliárd dollárt szánnak A Gyűrűk Ura sorozatra. Sőt, egyelőre az sem teljesen világos, hogy ez az összeg csak néhány évadot fedez-e, vagy a tervezett 5 évad költségvetését jelenti-e a gigászi összeg. Persze ha azt nézzük, hogy csak maguk a jogok ennek az összegnek a felét teszik ki, máris hajszálnyit reálisabb ez az 500 millió dollár.

Főleg ha azt is számításba vesszük, hogy az első évad 20 epizódot számlál majd, ami értelemszerűen azt kéne, hogy jelentse – ha sikeres a sorozat -, hogy a további évadok se fognak sokkal kevesebb résszel dolgozni. Tom Shippey, a projekten közreműködő Tolkien-kutató a tervezett epizódszám mellett arról is beszélt egy interjúban, hogy milyen megkötésekkel kell a stúdiónak és a készítőknek dolgozniuk.

Állítólag a Tolkien-hagyatékot kezelők komoly határokat húztak a sorozat köré. A történet kizárólag a másodkorban játszódhat, azaz kisebb utalásokat leszámítva sem az első kor, sem a filmekből ismert harmadkor nem szerepelhet a készülő projektben. Ez pedig azt is magával vonzza, hogy minden korábbi találgatás és reménykedés ellenére a jól ismert karakterek nagy része szinte kizárt, hogy szerepeljen a sorozatban. Azt is egyértelművé tették, hogy amit Tolkien megírt, azon nem lehet változtatni. Az események sorrendje, menete vagy eredménye nem térhet el a már papíron meglévőktől.

Milyen lenne egy összesen kétórás A Gyűrűk Ura Tarantino rendezésében? Ha Harvey Weinsteinen múlik, megtudjuk

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a csapat alkotói szabadsága teljesen el lenne vágva, hiszen megannyi kérdés és részlet maradt nyitva Tolkien könyveit követően is. Ezeket a lyukakat minden megkötés nélkül befoltozhatja a sorozat majd, amennyiben hű marad az íróhoz és a meglévő történetekhez.

Tom Shippey egy-két konkrét példán át bemutatva nagy hangsúlyt fektetett Númenor helyszínére, így sokak szerint ez lesz a sorozat egyik földrajzi központja. Ahogy Sauron évei is, amelyekről nem tudunk semmi pontosat feldolgozást kapnak majd.

A Gyűrűk Ura alkotópárosa JD Payne és Patrick McKay, míg az első két epizód rendezői székében J.A. Bayona ül. A forgatókönyv mögött pedig olyan neveket találunk, mint Bryan Cogman vagy Gennifer Hutchison. És bár a casting egyelőre a legnagyobb titokban zajlik, egy nevet már biztosan tudunk a készülő sorozathoz: Markella Kavenagh az egyetlen színésznő, akit eddig leszerződtettek. A fiatal művészt korábban a The Cry című ausztrál minisorozatban vagy a Romper Stomper című sorozatban láthattuk.

Az Amazon két hete már meg is jelentetett egy rövidke teasert, amiben bemutatja a készítők egy részét.

Bár egyelőre célzott premierdátumról még nem beszélhetünk, állítólag jövőre mindenképpen megkezdődik a sorozat első évadának forgatása.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com