Hírek

Minden eddiginél több alkotással neveztek az idei V. Savaria Filmszemlére

A nevezési határidő március 25-én jár le, de az már most is elmondható, hogy minden eddiginél több pályamű érkezett a május 23-25 között Szombathelyen megrendezendő V. Savaria Filmszemlére, amelyen a dokumentumfilmek, játékfilmek és filmetűdök mellett ebben az évben diákfilm kategóriában is várják a nevezéseket.

Ismertetése szerint eddig 72 dokumentumfilmet, 21 játékfilmet, 17 filmetűdöt és 39 diákfilmet neveztek az alkotók, de szokás szerint az utolsó pillanatban is érkeznek be pályaművek, ezért összesen 150-160 alkotásra számítanak a 2 millió forintos összdíjazású filmes seregszemlén, melyre 34 magyarországi és számos külhoni, magyarok lakta településről várják a résztvevőket.

A filmszemle zsűrijét Rófusz Ferenc Oscar-díjas, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, valamint Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész alkotják.

A Savarai Filmszemléhez háromnapos szakmai, alkotói konferencia is társul, melynek központi témája a magyar filmalkotás helyzete és jövője. Kiemelten esik majd szó a diákfilmezés helyzetéről, az egyházi média közösségformáló szerepéről, illetve a mozgóképről mint nagyjainkban egyre nagyobb hatással bíró társadalom-, település- és közösségfejlesztő eszközről.

A szakmai konferencián a tervek szerint előadást tart majd Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Rófusz Ferenc filmrendező, Lajos Tamás operatőr, producer az NKA Filmművészeti Kollégiumának elnöke, valamint a konferencia egyházi médiával foglalkozó napján Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspöke és Fabiny Tamás, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke.