Hírek

Minden eddiginél több az LMBTQ szereplő a tévében

Yellowjackets

A GLAAD felmérése alapján az LMBTQ+ karakterek aránya csaknem 12 százalék.

A GLAAD nevű szervezet éves „Where We Are on TV” című felmérése szerint a 2021-22-es évadban minden korábbinál magasabb volt az LMBTQ karakterek aránya az amerikai tévében – írja a TVLine.com. Az összesített számarány 11,9% volt az évadban, jócskán az előző év 9,1%-a fölött, és megelőzve még a korábbi rekordot jelentő 10,2%-os értéket is.

A felmérés a sugárzott és a kábeltelevíziós szolgáltatók (CW, Fox, NBC, CBS, stb.) mellett az Amazon, Hulu, Netflix, Apple TV+, Disney+, HBO Max, Paramount+ és Peacock streaming szolgáltatásokon is elemezte azokat a műsorokat, amelyek előre rögzített forgatókönyvvel, főműsoridőben, sugárzott sorozatok (scripted primetime series).

Ez az évad az első, amikor a leszbikus karakterek jelentették az LMBTQ szereplők többségét: 40%-ot mért a felmérés. Emellett a főszereplők és a rendszeresen megjelenő karakterek közül 42 fő számított transzneműnek (az eggyel előző évadban 29).

A legmagasabb LMBTQ arányt a CW csatornán mérték (17,1%), második helyezett a Fox (13,3%), harmadik az ABC (12,5%). A sugárzott (broadcast) csatornák, átlagukat tekintve, némileg a kábeltévés és streaming szolgáltatások mögött maradtak.

Egy 2017-es, reprezentatív Gallup felmérés szerint az Egyesült Államok felnőtt népességének 4,5%-a határozta meg magát az LGBT tartományon belül; a legutóbbi, 2020-as felmérés eredménye pedig 5,6%-ot mutatott.

A GLAAD emellett a női reprezentációt is mérte, szintén az amerikai szolgáltatások műsoraiban. Az összes karakter 47%-a volt nő, ami továbbra is elmarad az USA enyhe, 51%-os valódi női többségétől.

A negyven oldalas jelentés (angolul) ezen a linken olvasható.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com